Obvestilo

Podjetno v svet podjetništva: Dve uspešni leti

Sredi aprila je z delom na Regionalni razvojni agenciji Zeleni kras uspešno zaključila zadnja (peta) skupina podjetnikov, ki so bili zaposleni v okviru programa Podjetno v svet podjetništva (PVSP).  Na agenciji se je tako v dveh letih usposobilo 50 bodočih podjetnikov, ki bodo svoje ideje uresničevali v turizmu, oskrbi, kmetijski dejavnosti, domači obrti, umetnosti, novinarstvu, oblikovanju, gradbeništvu in še številnih drugih dejavnostih.

Program, ki sta ga sofinancirala Evropski socialni sklad in Ministrstvo RS za delo, družino in socialne zadeve, je pod vodstvom Regijskega centra za razvoj Zagorje potekal dve leti, v vseh slovenskih regijah. Na  RRA Zeleni kras so usposabljali 20 bodočih podjetnikov v letu 2013 in 30 v letu 2014, pri čemer jih je skoraj 60 odstotkov (29 udeležencev) doseglo cilj: zaposlitev.  Odprli so svoje podjetje in se zaposlili v njem ali pa so našli zaposlitev drugje. O podobnih uspehih poročajo tudi iz drugih slovenskih regij.

V okviru programa so izvedli več kot 70 različnih usposabljanj, organizirali so številne oglede dobrih praks in udeležencem ponudili možnost še dodatnih individualnih usposabljanj. Vseskozi sta jih spremljala tudi zunanja mentorja, Zoran Česnik iz podjetja IRIO in samostojna podjetnica Diana Sedmak, nosilka znamke Polja sivke. Pri promociji programa in rekrutaciji udeležencev so  pomagali tudi predstavniki obeh uradov za delo (v Postojni in v Cerknici). Za uspeh udeležencev pa si je še posebej prizadevala celotna ekipa RRA Zeleni kras, s svojimi znanji in povezanostjo v regionalnem okolju.

Čeprav se je program Podjetno v svet podjetništva zaključil, je uvrščen v Operativni program za izvajanje kohezijske politike Slovenije v obdobju od leta 2014 do leta 2020, kar načeloma pomeni, da država načrtuje nadaljevanje programa tudi v prihodnosti. Podrobnosti v zvezi s tem sicer še niso znane, ne glede na to pa na RRA Zeleni kras nadaljujejo z nudenjem svetovanj, podporo pri oblikovanju poslovnih idej in z izvajanjem ostalih poslovnih storitev, s katerimi morebitnim bodočim podjetnikom pomagajo pri uresničitvi njihovih poslovnih idej.

Za udeležence programa Podjetno v svet podjetništva, ki prihajajo iz vseh občin v regiji, pa se delo šele dobro začenja.

 

Urša Blejc za RRA Zeleni kras

Na fotografiji:  Zadnje srečanje vseh PVSP skupin v Ljubljani. Na eni od stojnic predstavila tudi  peta skupina PVSP na RRA Zeleni kras skupaj z mentoricami (arhiv RRA)

Ne spreglejte

Prihodnje leto bo zaživela celostna prometna strategija petih primorsko-notranjskih občin

Župani občin Cerknica, Postojna, Pivka, Loška dolina in Bloke so včeraj slovesno podpisali pogodbo za …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja