Obvestilo

Podmornica preseljena v novi paviljon PVZ

V Parku vojaške zgodovine v Pivki so danes opravili zahtevno selitev 60-tonske podmornice P-913 Zeta, največjega in tudi najbolj atraktivnega eksponata parka, v novi paviljon. Velik logistični zalogaj, enega zadnjih v operaciji  Celovita ureditev kompleksa, so opravili s pomočjo  podjetij Dvig, d.o.o., in CEM-TIR, d.o.o. »Podmornica je s tem končno dobila ustrezno mesto, zaščiteno pred vremenskimi in drugimi negativnimi vplivi, kar omogoča njeno trajno hrambo in prezentacijo,« sporočajo iz Parka vojaške zgodovine.

podmornica 2

S selitvijo eksponatov v nov paviljon so zbirke v obstoječem drugem paviljonu povsem na novo postavljene. V paviljonu so tako našli mesto najdragocenejši artilerijski eksponati iz zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske, kot so legendarni nemški top Flak 88 iz druge svetovne vojne ali pa ameriška havbica 155 mm, poimenovana Long Tom, ki ima kar 7 m dolgo topovsko cev. Razstave v drugem paviljonu bodo pripravljene do sredine septembra, a bo kljub temu ogled novih pridobitev zaradi velikega zanimanja in viška turistične sezone mogoč že od petka, 7. avgusta.

Zaživelo tudi počivališče za avtodome

»Z avgustom je pričelo obratovati tudi novo počivališče za avtodome, ki je bilo prav tako narejeno v okviru iste operacije,« sporočajo iz PVZ. Gre za z vso potrebno infrastrukturo opremljeno počivališče za osem avtodomov. Novo počivališče pa ni pomembno samo za Park vojaške zgodovine, temveč tudi za popestritev turistične ponudbe v Občini Pivka, ki do sedaj ni imela nobenega turističnega počivališča.

Počivališče

Skulptura tanka kot mirovniško sporočilo

Med novostmi v Parku izpostavljajo tudi skulpturo tanka ob vhodu v Park. Gre za unikatno umetnino, ki jo je po idejni zasnovi Barbare Kogoj izdelalo podjetje Hortikultura, d.o.o., iz Sežane. Skulptura je narejena iz naravnih materialov, posajena z zelenjem, ki prerašča tankovsko konstrukcijo. Topli naravni materiali in bujno zelenje predstavljajo pravo nasprotje hladnosti vojaških strojev in tako nova skulptura na nek način izraža mirovniško sporočilo Parka vojaške zgodovine.

Dokončanje operacije “Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine” in s tem odprtje novega razstavnega paviljona je predvideno v sredini septembra, v okviru letos že IX. Festivala vojaške zgodovine. (B. M. K.)

Foto: arhiv PVZ

Tank-PVZ

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja