Obvestilo

Podpisane pogodbe za financiranje vodovodne oskrbe v porečju Ljubljanice

Ljubljana – Okoljska ministrica Irena Majcen je z župani občin Škofljica Ivanom Jordanom, Brezovica Metodom Ropretom, Log – Dragomer Miranom Stanovnikom in podžupanom Občine Logatec Borisom Hodnikom podpisala pogodbe za financiranje drugega sklopa projekta oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice. Vrednost upravičenih stroškov znaša 8,6 milijona evrov.

Projekt, ki ga poleg države in občin sofinancira  evropski kohezijski sklad, zajema izboljšavo 3,5 kilometra obstoječega vodovoda in novogradnjo 14,7 kilometra vodovodnega sistema s pripadajočimi objekti. Kot smo že poročali, je večina pogodb z izvajalci del v teh občinah že podpisana.

V Logatcu želijo med drugim rešiti problem nihanja tlakov in zagotoviti požarno vodo na območju Martinj hriba, izboljšati kakovost vode za prebivalce naselij Zaplana, Petkovec in dela Logatca ter povezati vodovodne sisteme Rovte, Logatec, Grčarevec, Laze-Jakovica ter Postojna-Pivka-Planina iz Občine Postojna.

V Log-Dragomerju s tem projektom med drugim rešujejo problematiko občasnega pomanjkanja vode in urejajo tlačne razmere v vodovodnem omrežju, v Škofljici pa problematiko hidravlične neustreznosti cevovodov in nihanja tlakov. Na območju Občine Brezovice, kjer se vodovodni sistemi Podpeč-Preserje, Notranje in Vnanje Gorice oskrbujejo iz vodnega vira Virje, bodo zgradili vodarno.

Ministrica je med drugim poudarila, da so se okoljski projekti iz evropske finančne perspektive 2007-2013 uspešno izvedli, počrpala pa so se vsa sredstva v višini približno 570 milijonov evrov. V sedanji perspektivi je za tovrstne projekte lokalnih skupnosti na voljo le okoli 250 milijonov evrov.

Blanka Markovič Kocen

Foto: kovodpostojna.si

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja