Obvestilo

Podzemni zbiralniki odpadkov – nov korak k čistejšemu okolju v Postojni

Kot vodilni partner v projekt Waste design je Občina Postojna pridobila prva dva podzemna zbiralnika za ločeno zbiranje odpadkov, in sicer na Titovi cesti pri pokopališču ter na Volaričevi ulici, januarja pa ji bo namestila še na ekološkem otoku na Tržaški cesti nasproti centra Mercator.

Ob uradni predaji namenu je podjetje Publicus  prikazalo praznjenje tovrstnih zbiralnikov, prisotne je ob tem nagovoril župan Igor Marentič, vodja projekta Waste design na Občini Postojna Maja Piškur in predstavnica podjetja Publikus Darja Žužek.

Župan Marentič poziva k pozornejšemu odlaganju odpadkov

Kot je dejal župan Marentič, si občina želi doseči lep izgled lokacij, čeprav nekateri nočejo upoštevati predvidenega ločenega zbiranja odpadkov. »Vsi imajo možnost odvoza kosovnih odpadkov na zbirni center, enkrat na leto pa lahko naročijo tudi brezplačen odvoz, zato kosovih odpadkov ni treba odlagati v te zbiralnike,« je poudaril župan.

Postojna kot vodilni partner konzorcija

Namen projekta Waste design je namreč s pomočjo novih, zelenih tehnologij in posodobitve opreme izboljšati upravljanje z odpadki in hkrati ozavestiti občane ter tudi splošno javnost o pomembnosti ločevanja odpadkov in recikliranja. Projekt se izvaja v sklopu programa Interreg Italija-Slovenija, Občina Postojna je vodilni partner konzorcija štirih partnerjev (Javno komunalno podjetje Izola, Isontina ambiente in IUAV).  Projekt se bo zaključil marca 2023, do takrat bo v Postojni postavljena še nova urbana oprema iz recikliranega gradbenega materiala, katere prototip je izdelal projektni partner IUAV in Benetk.

Konec nezglednemu stanju odlaganja odpadkov

Podzemni zbiralniki imajo prostornino tri oz. pet kubičnih metrov, opremljeni so tudi s tehnologijo spremljanja in javljanja polnosti zbiralnikov. Gre za naprednejši sistem zbiranja komunalnih odpadkov tako iz funkcionalnega kot estetskega vidika. Podzemni zbiralniki na omenjenih lokacijah so namreč lično urejeni in umeščeni v okolje z namenom, da bi uredili nezgledno stanje dosedanjega odlaganja odpadkov, poleg tega pa se je s projektom prispevalo tudi k racionalizaciji delovnega procesa, torej zmanjšanju praznjenja in voženj kamionov.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

oznorWO

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja