Obvestilo

Deželna banka Slovenije stavi na oseben in pristen stik s strankami

V Deželni banki Slovenije že leta sledijo usmeritvi, da so strankam v skladu  s svojim sloganom »vedno blizu«. To velja za široko mrežo poslovalnic, s katerimi želijo biti dostopni strankam tudi v manjših krajih, pa tudi za ponudbo. »Smo univerzalna banka, kar pomeni, da imamo v ponudbi vse bančne storitve za prebivalstvo, mlade, podjetja in posebej specializirano za kmetovalce. Pomembno nam je, da strankam ponujamo širok spekter kakovostnih storitev po razumnih cenah,« je v pogovoru uvodoma povedala predsednica uprave Deželne banke Slovenije Sonja Anadolli. »Da imamo resnično ugodno ponudbo, kažejo redne analize medijev in posameznih institucij, v katerih se ves čas uvrščamo med najcenejše banke v Sloveniji. Tako varčevalcem kot kreditojemalcem zagotavljamo ugodne obrestne mere, smo med najcenejšimi ponudniki plačilnega prometa, imamo ugodne provizije za plačilo položnic in strankam ne zaračunavamo provizije za dvige gotovine na bankomatih katerekoli banke v Sloveniji in v evroobmočju.«

Deželna banka Slovenije je zadnji dan lanskega leta zaključila dokapitalizacijo in tako zadostila zahtevam regulatorja po kapitalski ustreznosti nad 11,40 odstotka. Kaj to pomeni za banko?

Izpeljati dokapitalizacijo v času neugodnih gospodarskih razmer ni bila lahka naloga, je pa nedvomno pokazatelj zaupanja strank v našo banko in potrditev tekočega dobrega poslovanja. Lansko leto smo namreč uspeli povečati operativni dobiček pred oslabitvami, znatno smo povečali obseg vlog in kreditiranja gospodinjstev, poraslo je tudi število transakcijskih računov. Štiri milijone na prvi pogled ni velika številka v primerjavi z milijardami v drugih bankah, če pa se mora realen lastnik odreči delu investicijskega cikla, je to zelo pomembno in bodoči investitorji nam lahko zaupajo.Dejstvo je, da je tekoče poslovanje iz leta v leto boljše, tudi letos pričakujemo pozitiven rezultat, kar pripomore k dvigu zaupanja in vlog. Slednje so letos porasle za približno 50 milijonov evrov, kar je velik uspeh. Na tem mestu bi rada poudarila, da je dokapitalizacija Deželne banke Slovenije prva dokapitalizacija slovenske banke v zadnjih letih, ki ni bila izvedena s strani države. Prav tako nimamo matice v tujini, ki bi nas lahko kapitalsko okrepila. Dodaten kapital za našo banko so zagotovili posamezniki in podjetja, večina iz zadružnega sistema oziroma širše, s področja slovenskega kmetijstva in podeželja, ter delavci naše banke. Vsem se ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujem za izkazano zaupanje. Slovenski zadružni sistem tudi po izvedeni dokapitalizaciji ostaja večinski lastnik banke, na kar smo še posebej ponosni.Kapitalsko okrepljeni bomo nadaljevali začrtano zmerno rast poslovanja.

Konkurenčne banke so v preteklosti zapirale svoje poslovalnice, ta trend se bo nadaljeval še nekaj časa. Ste ali se boste tako odločili tudi v DBS?

V naši banki ne bomo krčili poslovne mreže, ki je s 85 enotami tretja najbolj obsežna med bankami v Sloveniji. Na širšem območju Notranjske imamo na primer poslovalnice na Vrhniki in Dobrovi, v Logatcu, Cerknici, Starem trgu, Postojni, Pivki in Ilirski Bistrici. Strankam sicer ponujamo tudi sodoben, elektronski način poslovanja, kljub temu pa stavimo na oseben pristop, na pristen stik z našimi komitenti, ki ga le-ti izjemno cenijo. Oseben stik s strokovnim svetovanjem je nepogrešljiv pri gradnji zaupanja, to pa je še posebej pri denarju nujno potrebno. Med drugim razmišljamo o spremembah urnikov v posameznih poslovalnicah, s čimer bi se potrebam strank še bolj prilagodili.

Katere pa so druge prednosti oziroma posebnosti DBS v primerjavi s preostalimi bankami?

Deželna banka Slovenije se od drugih bank zagotovo razlikuje po ponudbi, ki je posebej prilagojena kmetovalcem. Naša banka izhaja iz nekdanjih kmetijskih hranilno-kreditnih služb in Slovenske zadružne kmetijske banke, ki sta se leta 2004 združili v današnjo Deželno banko Slovenije. Ker imamo korenine v kmetijstvu in podeželju, to področje dobro poznamo, zato lahko kmetovalcem, kmetijskim zadrugam in živilsko-predelovalnim podjetjem stojimo ob strani kot zanesljiv poslovni partner s prilagojenimi storitvami, ki spoštujejo posebnosti kmetovanja.

Kmetijske zadruge so tudi večinski lastniki naše banke – smo zasebna slovenska banka z dolgoletno tradicijo. Sledimo relativno konzervativni politiki poslovanja,kar nam zagotavlja varnost in stabilnost. To nam je vsem zelo pomembno, ko nekomu zaupamo svoje prihranke ali vzamemo posojilo. Med naše prednosti štejejo tudi široka mreža poslovalnic, oseben stik s strankami in cenovna ugodnost, kar sem že omenila. Dodala bi še, da našo ponudbo dopolnjujemo s produkti, ki niso izvorno bančni. Tako lahko stranke pri nas sklenejo vse vrste zavarovanj in si prihranijo dodatno pot do zavarovalnice. V ponudbi imamo tudi spominske in zbirateljske kovance, ki jih vsako leto izdaja Republika Slovenija.

Bralke in bralce Novic z Notranjske vabim, da nas obiščejo v njim najbližji poslovalnici in se sami prepričajo o prednostih, ki jim jih prinaša sodelovanje znašo banko.

Mimo kreditov, ki so v tem času tako zelo iskani, v pogovoru z ugledno bančnico zagotovo ne moremo. Kakšna je tovrstna  ponudba vaše banke, kateri krediti so najugodnejši, kako jih je moč najeti … ?

Kljub vsemu kar beremo in slišimo o kreditnem krču v Sloveniji, v naši banki aktivno kreditiramo prebivalstvo, kmetovalce ter majhna in srednje velika podjetja, kar se kaže tudi v porastu naše kreditne aktivnosti v preteklem letu. Zaradi tradicionalne relativne konzervativnosti natančno preverjamo finančni položaj potencialnega kreditojemalca, posameznika ali podjetja, in ocenimo tveganje. To je pomembno tako za banko kot za stranko, saj je v obojestranskem interesu, da stranka redno poravnava svoje obveznosti in ne zaide v težave, ki jih je večinoma mogoče predvideti. Za stranke si vzamemo čas, jim svetujemo in izdelamo finančni plan po njihovi meri. Zagotovo imamo posluh za podjetja z obetavnimi projekti in ustreznimi investicijskimi načrti, ki jih na njihovi poti spremljamo od začetka do konca investicije. Trenutno je zelo aktualno dogajanje povezano z nenadnim porastom vrednosti švicarskega franka in s tem povezanimi težavami kreditojemalcev, ker se jim je povišala kreditna obveznost. V naši banki smo se že v preteklosti zavedali večjega tveganja pri najemu posojil v švicarskih frankih, zato jih prebivalstvu nismo nikoli ponujali.

Če se vrneva na vaše vprašanje o vrstah kreditov. Za prebivalstvo so zagotovo najugodnejši stanovanjski krediti za nakup stanovanja, hiše ali za prenov nepremičnine. Pri nas jih ponujamo po obrestni meri od 6-mesečnega Euriborja + 2,70 %, doba odplačevanja je do 30 let. Veliko strank se odloča za potrošniške kredite, na primer za nakup avtomobila, plačilo počitnic ali nakup opreme za stanovanje. Ročnost tovrstnih kreditov je do 10 let, obrestna mera se giblje od 6-mesečnega Euriborja + 3,5 %. Hitri krediti so krediti nižjih vrednosti in s tem krajšo dobo odplačevanja, tj. do treh let, ki jih kreditojemalcem ni treba zavarovati, s sredstvi razpolagajo takoj. Obrestna mera za hitri kredit je 6-mesečni Euribor + 6,00 %.

Pri podjetjih je obrestna mera posojil odvisna od njihove bonitete, obsega plačilnega prometa in izbranega zavarovanja, in se tako določa individualno. Tudi potrošniki si lahko zgoraj omenjene obrestne mere znižajo s posameznimi paketi ali uporabo dodatnih storitev.

Kmetovalcem ponujamo sezonske kredite, ki so odvisni od ciklov kmetijske proizvodnje, doba odplačevanja je do 18 mesecev, nominalna obrestna mera je od 4,60 %. Nepogrešljivi so krediti za investicije v kmetijsko dejavnost, ki jih lahko kmetovalci najamejo za dobo do 20 let oziroma do 30 let za kmetijska zemljišča, obrestna mera pa se začne pri 6-mesečnem Euriborju + 2,7 %.

Vedno več imamo povpraševanja po kreditih za investicije s področja varovanja okolja, varčevanja z energijo in obnovljivih virov energije. Tako imenovani  eko kredit lahko stranke pridobijo v višini do 25.000 evrov z ročnostjo do 5 let in akcijsko obrestno mero 6-mesečni Euribor + 1,55 %. Z eko kreditom se lahko financira na primer zamenjava strešne kritine, male čistilne naprave, naprave za zbiranje deževnice, gradnja nizkoenergijske ali pasivne stanovanjske stavbe, solarni sistemi, kotli na lesno biomaso, toplotne črpalke in vozila na električni ali hibridni pogon. Sredstva za akcijsko ponudbo so omejena s kvoto do 3 milijone evrov, zato bralke in bralce Novic z Notranjske, ki jih zanima eko kredit, vabim, da se čim prej oglasijo v eni izmed naših poslovalnic, kjer jim bomo z veseljem strokovno svetovali in izdelali ustrezno ponudbo.

Blanka Markovič Kocen

Foto: osebni arhiv S. A.

Ne spreglejte

Narišite nasmeh na parkirišču trgovine Eurospin v Logatcu

Vabimo vas na druženje z dobrodelno noto na parkirišču trgovine Eurospin Logatec v soboto, 25.9.2021 …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja