Obvestilo
Okrogla miza Evropa za mlade, Postojna. Foto: Miha Belca
Okrogla miza Evropa za mlade, Postojna. Foto: Miha Belca

V Postojni spregovorili o programih EU za mlade: Zanimanje za mednarodne izmenjave je precejšnje

V Postojni so včeraj mladi sproščeno spregovorili o svojih izkušnjah s programi EU za mlade, koordinatorji evropskih programov pa so jih podrobneje predstavili. V sklopu krajših pogovorov so mladi predstavili lastne izkušnje z udeležbo v programih, informatorji in predstavniki pa predstavili veliko informacij o možnostih študija, prakse, zaposlovanja, podjetništva in prostovoljstva v EU. Zanimiva in koristna so bila predvsem spoznanja mladih.

Evropa preko različnih programov in mehanizmov nudi številne možnosti in priložnosti za delo, prakso, zaposlitev ali izobraževanje.  O svojih konkretnih izkušnjah so na včerajšnji na okrogli mizi spregovorili predvsem mladi. Okrogla miza, ki sodi v okvir projekta EU SI ti, je potekala pod naslovom Evropa za mlade – učenje, delo, zaposlitev in življenje mladih v EU, dogodek je v sklopu projekta Postoj na živi ulici, v prostorih Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, pripravila Europe Direct Primorsko-notranje regije (RRA Zeleni kras). Poleg mladih, ki so predstavili neposredne izkušnje z udeležbo v programih, so nacionalni koordinatorji oziroma nosilci programov za mlade, podrobneje predstavili programe in možnosti, kako se v le-te vključiti.

Programe EU za mlade in izkušnje s programi so številčni publiki na okrogli mizi približali Sebastjan Rosa iz posredniške organizacije programa Erasmus za mlade podjetnike (Univerza na Primorskem, ZRS), Urška Merljak, udeleženka programa Erasmus za mlade podjetnike,  Andreja Strmole, EURES svetovalka za Slovenijo iz Zavoda RS za zaposlovanje v Celju, Dragana Kosić Petrović, koordinatorka projektov Evropsko prostovoljno delo in Mladinska izmenjava iz Mladinskega centra Postojna, študentka Larisa Tomšič, udeleženka mladinskih izmenjav, študent Ožbej Račečič, udeleženec programa učna mobilnost, Tadeja Premrov, koordinatorica programa Erasmus za dijake na SGLŠ Postojna in dijak zdravstvene šole Jernej Opara. Okrogle mize so se udeležili tudi, župana Občin Postojna in Cerknica, Igor Marentič in Marko Rupar, direktor RRA Zeleni Kras, Boštjan Požar ter Zoran Stančič, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, ki je zbrani publiki o veliko priložnostih, ki jim jih nudi Evropska unija, dejal naslednje: »Ali jih boste izkoristili ali ne, je odvisno od vas. Zavedajte se tega, da so pred vami različne možnosti. Pomembno je, da v svet, v Evropo pogledate z odprtimi očmi.«  Dodal je še, da ga zanimajo prav izkušnje mladih. Na dogodku so zatem podrobneje predstavili programe  mobilnosti ter programe za mlade, med njimi evropsko prostovoljno službo, ki jih omogoča program Erasmus+, Tvoja prva zaposlitev EURES in novi program za spodbujanje čezmejnega podjetništva Erasmus za mlade podjetnike.

Jernej Opara, dijak SGLŠ Postojna o svoji izkušnji na Finskem
Dijak programa zdravstvo na SGLŠ Postojna Jernej Opara o svoji evropski izkušnji govori z navdušenjem: »Pol razreda je šlo v Dom starejših v Postojni, pol v bolnišnico v Šempeter, s sošolcem pa sva dobila priložnost, da greva na Finsko.« Opara je namreč tri-tedensko obvezno šolsko prakso opravljal v domu za starejše v finskem mestu Varkaus.  Svojo izkušnjo opiše kot izjemno, Finska mu je dala in ga naučila veliko. Mladim sporoča: »Predvsem to, da je treba it v svet, da vidiš kaj novega, da vidiš, kako drugje delajo v timu.«

Podobnih, le malce globljih misli, je bil tudi Ožbej Račečič, absolvent slovenščine in filozofije, ki je študentsko izmenjavo izkusil v Pragi. Poudaril je, da z izkušnjo življenja v velikem mestu, kot je Praga pridobiš ogromno. Z udeležbo v izmenjavi pa nasploh zrasteš v več pomenih. Priznal je, da se je otresel vseh stereotipov o Čehih in ima sedaj o njih povsem drugačno predstavo, prav tako o pomenu besede ‘češko,’ Ožbej je sedaj mnenja, »če je nekaj češko, potem je to dobro.« Izkušnje z izmenjavami je opisala tudi Larisa Tomšič, ki se je praktično noč pred dogodkom vrnila iz Avstrije. Tudi ona je razložila, da z udeležbo na izmenjavah pridobiš ogromno, še posebej začneš širše gledati na svet in ga sprejemati drugače – še posebej, ker na izmenjavi spoznaš udeležence različnih kultur in okolij – njo se je zelo dotaknila prav zgodba s spoznavanjem beguncev iz Kazahstana. Larisa je sicer na prvo izmenjavo vskočila bolj po naključju, saj je bila tja povabljena v zadnjem hipu. Od takrat pa je v tujini vedno več.

Nikoli ni prepozno za menjavo poklica – na voljo je Erasmus za mlade podjetnike
Medtem ko je zanimanje za programe Erasmus med šolajočimi se mladimi precejšnje, navdušenja med mladimi podjetniki za program Erasmus za mlade podjetnike ni veliko. Sebastjan Rosa iz slovenske posredniške organizacije programa Erasmus za mlade podjetnike pove: »Še vedno je preveč miselnosti, pridno se uči, da boš dobil službo.« Kljub vse pogostejšim zgodbam o start up- ih je  pri mladih premalo drznosti in ambicij v podjetništvu, njihova želja pa je, da bi jih bilo več. Tudi podjetnikov gostiteljev v Evropi in pri nas ni na pretek, razlogi so različni: pomanjkanje časa, jezikovne ovire in pogosto tudi zapletena zakonodaja. Mladi slovenski podjetniki si predvsem želijo izkušenj z zahoda, zato ni čudno, da se največ izmenjav opravi na Nizozemskem, Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstriji in v mediteranskih deželah.

Pravnica Urška Merljak je spoznala, da jo bolj kot pravo, zanimajo psihoterapija, ples, novodobno podjetništvo in Portugalska. Merljakova je sicer najprej končala študij prava, v petih letih kot pravnica zamenjala štiri zaposlitve in se potem odločila za drugačno pot. Odločitev, da postane podjetnica na področju psihoterapije, jo je vodila na Portugalsko, kjer je preko programa Erasmus za mlade podjetnike pri gostujočem podjetju spoznavala podjetništvo v praksi. Povedal je, da jo je nekaj klicalo v Lizbono, zato je sledila svojem srcu in doživela veliko pozitivnih presenečenj, od katerih je odnesla veliko: »Ne le od gostujoče podjetnice, ampak nasploh od življenja v Lizboni, države, kulture, tudi afriške, predvsem s področja plesa, ki je zelo pomemben za razvoj moje terapije.« Mladim udeležencem dogodka je jasno sporočila, »nikoli ni prepozno za menjavo poklica.« O svoji izkušnji na Portugalskem pove: »Poslovne ideje so postale še večje,« znanje z veseljem prinaša nazaj v Slovenijo. Se pa je zadeva tudi obrnila, Slovenci sedaj njo sprašujejo, kako bi z njeno pomočjo prišli v tujino, »tako, da bom vsekakor tudi v bodoče mednarodno sodelovala s Portugalsko in mojo gostujočo podjetnico, s katero sva razvili res lep odnos, kar je tudi bistvo dolgoročnega poslovnega sodelovanja.« Merljakova je na vprašanje, ali bi tudi ostalim mladim podjetnikom priporočila kakšno izmenjavo odgovorila: »Vsekakor, to je dragocena izkušnja.«

Sebastjana Roso smo vprašali, komu je namenjen program Erasmus za mlade podjetnike oz. kdo so potencialni kandidati za udeležbo v programu. Odgovor si lahko ogledate v videoposnetku.

Katere mladinske izmenjave si lahko v bližnji prihodnosti obetamo v okviru Mladinskega centra Postojna?
Dragana Kosić Petrović je razložila, da v kolikor bodo programi, ki so jih prijavili skupaj s partnerji iz drugih držav, sprejeti in potrjeni, se mladim iz Postojnskega odpirajo možnosti za sodelovanje na 10 oz. 14-dnevnih mladinskih izmenjavah na Nizozemskem ali v Latviji.

In še ena zanimivost, ki nam jo je zaupala Tadeja Premrov, koordinatorica programa Erasmus za dijake na SGLŠ Postojna, na tej srednji šoli so v zadnjih petnajstih letih s programom izmenjav gostili ali ‘poslali’ na gostovanje skupaj skoraj 150 mladih udeležencev izmenjav, kar znese približno 10 mladinskih izmenjav letno.

Dragana Čolič in Miha Belca

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja