Obvestilo

Letos množično po Krpanovi poti – S FOTOGALERIJO

Letošnji pohod je privabil okoli 1.500 udeležencev vseh generacij, mnogi med njimi se ga redno udeležujejo. Začel se je v sončnem nedeljskem jutru, končal pa ob spremljavi dežnih kapljic. A vse to ni motilo pohodnikov, ki so uživali v naravnih lepotah Bloške planote.

Tako kot vsako zadnjo nedeljo v aprilu je na Blokah v vasi Volčje tudi včeraj potekal že tradicionalni Krpanov pohod, ki udeležence popelje čez bisere neokrnjene narave in bogato kulturno dediščino. Pohod je primeren za vse generacije, saj je pot dobro označena in vsak si po svojih zmožnostih izbere dolžino poti in težavnost.

Dolžina poti je 19 km, dolžina poti s povirjem Iške pa 23 km. Nepozabno je tudi srečanje z Martinom Krpanom in njegovo kobilico, ki sta pohodnike popeljala popeljala v davne čase.

Pot je pohodnike vodila mimo dvajsetih posebej označenih pojavov naravne in kulturne dediščine, med drugim nizko barje Bloščice, ki je posebnost slovenskih mokrišč, v Ravniku cerkev sv. Roka, ki je bila med vojno uničena, in brbotajoči vodnjak;  v Zavrhu spomenik bloškemu volu saj je znano, da so bili Bločani odlični rejci in prekupčevalci z voli; pri sv. Urhu ostaline gradu – tabor Nadlišek, malo dalje pa ostaline Fajglove domačije, kjer je bil Martin Krpan doma in tudi mežnar pri prej omenjeni cerkvi. Le malo dalje so ruševine gradu Pajkovo kjer je bil Krpan zaposlen kot “mirkač”; kot pravi ljudsko izročilo. Vas Zales se ponaša s sto petdeset let staro “pajštabo” – sušilnico sadja, v Grabnu pa stoji krepko čez sto let star mlin, ki še vedno melje. In še marsikaj drugega.

Na cilju na Bloškem jezeru pa je pohodnike čakal topli obrok tradicionalne bloške kulinarike.

Foto: Damijana Škrlj, Stane Korenjak

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja