Obvestilo

Poletna muzejska noč v Notranjskem muzeju Postojna v znamenju ledene dobe

Ledena doba je popularnejše ime za obdobje pleistocena, ki je trajal približno dva milijona let in pol in se je končal šele pred 11 tisoč leti. To obdobje je zaznamovalo več ponavljajočih poledenitev, ki so jih prekinjala krajša obdobja toplejše klime. Temu so se prilagajale tudi živalske vrste. Medtem ko imamo iz poznega pleistocena v Sloveniji veliko fosilnih kosti takrat živeče favne, pa so najdbe iz zgodnejših obdobij srednjega in zgodnjega pleistocena razmeroma redke.

Nova odkritja

Avtorji razstave Slavko Polak, Tomaž Hitij in Draško Josipovič bodo predstavili dve nahajališči ledenodobnih živali iz srednjega pleistocena, ki so jih raziskovali v zadnjih letih in njihova nova odkritja. V kraških jamskih zapolnitvah v kamnolomu Črni Kal so tako našli prve fosilne dokaze o opicah makakih, orjaških mečezobih mačkah, orjaških hijenah in velikih lisastih psih, ki so pri nas živeli pred 750.000 do 800.000 leti. V tem obdobju so pri nas še živeli celo nosorogi. Fosilne kosti nosoroga so bile najdene tudi v Uršnji luknji pri Šembijah v Občini Ilirska Bistrica. Tu so pred približno 150.000 leti živeli tudi rdeči volkovi, jamski medvedi, divji konji in ježevci. Z njim je živel tudi pračlovek neandertalec, kar dokazujejo najdena njegova orodja in sledi na živalskih kosteh, ki jih je opustil za seboj.

Delavnice za mlade

Avtorji razstave bodo o svojih odkritjih povedali še kaj več na predavanju ob odprtju razstave. Za mlajše obiskovalce bo poskrbljeno na delavnici, kjer bo Brane Červek skupaj z avtorji razstave prikazal tudi, kako so praljudje zakurili ogenj brez vžigalic ter kako so izdelovali kamnito orodje in orodje iz kosti.

Notranjski muzej Postojna / Uredništvo NzN

 

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja