Obvestilo

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni glasbeni festival, ki bo gostil šest vrhunskih glasbenih dogodkov ter prepoznavne glasbene ustvarjalce z različnih koncev Slovenije in iz Španije. Festival bo odprl koncert  treh odličnih in mednarodno uveljavljenih umetnikov, zaključil pa se bo s koncertom orkestra Mandolina, vmes se bodo zvrstili dogodki, ki bodo obiskovalce popeljali v svet duhovne zborovske glasbe, čudovitih glasov ob zvoku kitare, komorne glasbe za klarinet in godala. Kot posebni gostje prihajajo tudi glasbeniki iz Španije.

 

 

Raznolik in pester program

Organizator, Simfonični orkester Cantabile, je pripravil zanimiv in žanrsko raznolik program. Festival bo odprl koncert Violine zlate in orgle bogate. Violinist Vasilij Meljnikov, violinistka Manca Rupnik in organist Mario Perestegi se nam predstavljajo z zelo zanimivim programom, ki bo združil mojstrstvo treh izjemnih glasbenikov. Drugi večer bo obiskovalce popeljal v duhovno zborovsko glasbo. Nastopila bosta Mešani pevski zbor Adoramus in Vokalni ansambel Virilis. Na sporedu bo tudi novo delo maša Gratias Deo za zbor, soliste in orge dirigenta Marjana Grdadolnika.

Romantični večer  je naslov tretjemu koncertu, ki ga pripravlja klarinetist Luka Vovk v sodelovanju s svojimi glasbenimi kolegicami z Akademije za glasbo v Ljubljani. Izvedli bodo   Brahmsov Kvintet za klarinet in godala v h-molu, Op. 115. Gre za eno najlepših del komorne glasbe iz poznega 19. stoletja.

Z vrhunsko kitarsko glasbo v četrti glasbeni večer

“Slovenske pesmi ob kitari” je nova notna zbirka, ki se s koncertom predstavlja na četrtem glasbenem večeru festivala. Zbirko je ustvaril priznani slovenski kitarist Mario Kurtjak in je nedavno izšla pri Založbi Bogataj. V vlogi pevskih solistov  se predstavljajo sopranistka Meliza Metzger in baritonist Tilen Udovič in baritonist David Kunc. Eden zelo zanimivih koncertov je zagotovo gostovanje 70-članskega španskega mladinskega simfoničnega orkestra Joven Orquesta de Cuenca, ki združuje odlične mlade glasbenike in ima za sabo že veliko uspešnih turnej po Evropi.

Mandolina za zaključek

Festival se bo zaključil s koncertom orkestra Mandolina. Orkester je eden najbolj prepoznavnih slovenskih ljubiteljskih orkestrov, vsekakor pa najbolj znana slovenska skupina, ki si je izbrala mandolino za svoj glavni instrument. Tako si njeni člani štejejo v čast in dolžnost, da domači publiki približajo to nežno strunsko glasbilo ter izvirno mandolinsko glasbo. Obljubljajo dobro zabavo in glasbo za vse generacije, za češnjo na vrhu torte pa na koncertih poskrbi energični dirigent Andrej Zupan, sicer svetovno priznani klarinetist (tudi pedagog in dirigent), ki svoje glasbene vrline občasno odlično dopolnjuje z vložki skorajda stand-up komika.

 

»Logaški poletni glasbeni festival se vsako leto razvija in nadgrajuje ter pomembno vpliva na kulturno življenje v Sloveniji, vsako leto si dogodke ogleda ogromno obiskovalcev iz cele Slovenije. Skozi dogodke in predstavitve daje priložnost tudi mladim glasbenikom, da predstavijo svoj talent in znanje. Program bo tudi letos bogat, zanimiv, na različnih odrih se bo predstavilo več kot 150 glasbenikov.« / Marjan Grdadolnik, umetniški vodja festivala

Festival, ki bo potekal na različnih prizoriščih v Logatcu od 27. junija do 6. julija 2024,  sofinancirata Občina Logatec in Ministrstvo RS za kulturo, častni pokrovitelj festivala je logaški župan Berto Menard.                                Umetniški vodja festivala: Marjan Grdadolnik

Dodatne informacije: info@cantabile.si 051 341 350,  Marjan Grdadolnik

Podroben program koncertov: Cantabile.

Orkester Cantabile / Uredništvo NzN

Foto: arhiv orkestra

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja