Obvestilo

Policija podelila priznanja za hrabrost in požrtvovalnost

77 pogumnih in srčnih posameznikov je danes, 24. januarja 2023, prejelo posebna priznanja za svoja hrabra in požrtvovalna dejanja. V 36 različnih nepredvidljivih in nevarnih situacijah so se izkazali pri reševanju dragocenih človeških življenj. Njihova ravnanja so vsem lahko v navdih in zgled.


Medalje policije za požrtvovalnost in medalje policije za hrabrost jeprejemnikom na današnjem slovesnem sprejemu na Policijski akademiji v Tacnupodelil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav, skupaj z ministrico za javno upravo v funkciji ministrice zanotranje zadeve Sanjo Ajanović Hovnik. Posameznikom, ki so požrtvovalno in hrabro pomagali skupnosti, sta iskreno čestitala in se jim zahvalila. Med prejemniki je tokrat šest policistk, 50 policistov, šest občank in 15 občanov, med katerimi je tudi pomožni policist. Vsem prejemnikom medalj je skupno, da so pogumni, odločni, požrtvovalni in nesebični. Ravno takojšnje ukrepanje, brez vsakršnega pomišljanja, je v večini primerov ključno in odloča o preživetju ali smrti. Vsi so pokazali najvišjo obliko nesebične pomoči sočloveku.

Mag. Boštjan Lindav: “Veliko različnih dogodkov je bilo in skoraj vsi so se končali srečno. To je veliko rešenih življenj!”

Kot je v uvodnem nagovoru povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, so razmere za delo v policiji vsako leto zahtevnejše: “Verjetno je že vsak policist kdaj pomislil, ali si ne bi raje kje drugje poiskal kakšno manj stresno delovno mesto. Potem pa pridejo situacije, ko nekemu rešiš življenje, preprečiš hudo nevarnost ali pa ljudem zgolj pomagaš razrešiti neko manjšo težavo. Zadovoljstvo po takem dogodku je tako močno, da takoj pozabimo na vse slabo, kar smo doživeli. Iskrena zahvala človeka, ki si mu pomagal, in zavedanje, da si naredil nekaj dobrega, kar mogoče celo presega zahteve tvojega poklica, je gorivo za tisto notranjo motivacijo, ki nas žene naprej. Zaradi tega se tudi po najslabšem možnem dnevu naslednje jutro znova vrnemo v službo.”Dodal je, da je pomoč drugemu vedno dvosmerno dejanje in da z njim ničesar ne izgubimo, kvečjemu pridobimo. “Vsi prejemniki medalj, bodisi policisti bodisi občani, ste v kritičnih situacijah pokazali veliko mero poguma, pa tudi sočutja in nesebičnosti, ter bili v mnogih primerih tudi sami izpostavljeni nevarnosti. Tvegati svoje življenje za nekoga drugega je največ, kar lahko človek na tem svetu naredi. Ni večjega in plemenitejšega dejanja od tega!”

Sanja Ajanović Hovnik: “Zgodbe hrabrih in požrtvovalnih so presunljive, a hkrati navdihujoče”

Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik je izrazila zadovoljstvo, da ima kot ministrica priložnost biti na dogodku, kot je današnji: “Današnji dogodek bo zame eden izmed tistih nepozabnih in dragocenih, ki se mi bodo za vedno vtisnili v spomin. Kot navdih in kot potrditev, da so med nami še vedno tako čudoviti ljudje, ki osmišljajo naš vsakdan in bogatijo našo družbo.” “Zgodbe hrabrih in požrtvovalnih so presunljive in osupljive, a hkrati navdihujoče, nekatere celo na meji možnega. /…/ Za vsakim primerom pa stojijo resnične osebe z imeni in priimki, ki so jih ti usodni in dramatični dogodki za vedno povezali. Na eni strani nesreča ali splet nesrečnih in nepredvidljivih okoliščin, tudi skrajni obup in človeška stiska; na drugi pa osupljiva moč, pogum in neverjetna pozitivna energija. Obe strani sta se v odločilnem trenutku ujeli in za vselej sklenili trdno vez – skupaj so postali zmagovalci v tekmi s časom in v neizprosni bitki med življenjem in smrtjo,” je sklenila.

56 aktivnih policistov in 21 občanov se je izkazalo v kar 36 zahtevnih situacijah

Prav vsi današnji nagrajenci so se nesebično vključili v reševanje tujih stisk, kljub temu da so se ob tem v mnogo primerih tudi sami izpostavili veliki nevarnosti. Pri svojih človekoljubnih dejanjih so pozabili na lastne strahove in pokazali izreden pogum. V kritičnih in pogosto zelo dramatičnih situacijah so se brez pomisleka odzvali na stisko drugih in v danem trenutku naredili največ, kar je bilo mogoče, da bi pomagali sočloveku, in to tudi za ceno lastne varnosti. Izjemna požrtvovalnost, ki je ne najdemo le v policijskih vrstah, temveč tudi med preostalimi občani, nas upravičeno lahko navdaja z zadovoljstvom. Pravočasno so prepoznali okoliščine, ki so zahtevale takojšnje ukrepanje, in se brez vsakršnega pomišljanja odzvali nanje. Preprosto rečeno, reševali so dragocena človeška življenja.

Večkrat so posredovali pri prijetju napadalcev, vlomilcev in roparjev, petkrat so iz vode reševali utapljajoče se osebe, v osmih primerih so izvajali temeljne postopke oživljanja, nudili pa so tudi pomoč pri prometnih nesrečah in hudih krvavitvah. Uspešni so bili pri iskanju pogrešanih oseb, v treh primerih so ponesrečence reševali iz gorečega prostora in večkrat uspešno preprečili poskus samomora. Nesebično so pomagali tudi pri množični nesreči v gorah in pri najhujšem požaru v zgodovini samostojne Slovenije.

Dva primera sta se žal končala tragično. V prvem primeru je moški, kljub vsem požrtvovalnim naporom, da bi ga rešili, umrl zaradi poškodb prometne nesreče (traktorist). V drugem je žrtev družinskega nasilja podlegla posledicam krutega napada. Na tem mestu ponovno poudarjamo, da v slovenski policiji področju obravnave nasilja v družini posvečamo zelo veliko pozornosti, saj gre za kompleksna kazniva dejanja, ki zahtevajo poseben pristop in obravnavo. Za nasilje ni opravičila in zanj mora veljati ničelna toleranca.

V vseh preostalih 34 primerih so pogumni posamezniki poskrbeli za srečen razplet zelo zahtevnih situacij.

Policija/ Uredništvo NzNŁ

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja