Obvestilo

Policijska sovica dobila dom na orehu pred PP Cerknica

Na oreh pred policijsko postajo Cerknica sta predstavnika Društva za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS) Bor Mihelič in Tjaša Zagoršek namestila leseno gnezdilnico, posebej prirejeno za velikega skovika.

Ker ta sova ne dela svojega gnezda, sta v gnezdilnico natlačila žagovino in jo pritrdila tako, da sta na zadnjo stran z dvema žebljema pribila lesen nosilec, nato pa vse skupaj namestila na deblo drevesa. Gnezdilnica je dimenzijsko in varnostno oblikovana tako, da bo sovjemu paru in mladičkom v njej udobno, obenem pa bodo varni pred plenilci. Z veliko gotovostjo lahko pričakujemo, da se bo veliki skovik, ko bo ob vrnitvi z juga naletel nanjo, naselil v leseno hišico. Morda se bo prav v to gnezdilnico naselila “policijska sovica”, ki jo je lani poleti na tej lokaciji čisto nebogljeno našel policist PP Cerknica Bogdan Paternost. Sam je ob dogodku povedal, da je vesel, da je zgodba z malo sovico dobila tako lep razplet in pripeljala do tega, da bo 15 sovjih družin na območju parka dobilo dom. Sovica je oštevilčena in opremljena s sledilno napravo, zato jo bo med vračajočimi se velikimi skoviki dejansko mogoče prepoznati.

Kot je na dogodku povedal Tomaž Jančar, strokovni direktor Notranjskega parka, je veliki skovik posebna vrsta sove zato, ker je edina selivka. To pa je tudi zato, ker se za razliko od drugih sov pretežno prehranjuje z žuželkami. Ko teh v prvih zimskih dneh prične zmanjkovati, začnejo načrtovati selitev v toplejše kraje, v podsaharsko Afriko.

Po besedah Tjaše Zagoršek (DOPPS) se veliki skoviki iz toplih krajev običajno vrnejo v obdobju med sredino marca in koncem aprila, odvisno od temperatur. Najbolj zgodaj, kar so jih evidentirali, so se pred petimi leti začeli vračati 3. marca. Letos se še niso. Najprej se vračajo samci, ki poiščejo primerno gnezdišče. Potem se vrnejo samice. Vsak samec si izbere svojo in čas je za ustvarjanje gnezda in podmladka. Konec maja in v začetku junija izleže samica velikega skovika štiri do pet belih jajc, ki jih vali 24 do 25 dni. Po izvalitvi ostanejo mladiči v gnezdu še od 21 do 29 dni in se osamosvojijo zelo hitro, pri 30 do 40 dneh.

DOPPS je gnezdilnice za velikega skovika namestil še na 14 drugih lokacij na območju Notranjskega parka – na Dolenje Jezero, na območje Grahovega, Martinjaka, Lipsenja in Gorenjega Jezera.

Vir: NRP

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja