Obvestilo

Policijska sovica gre v svet

Dvaindvajsetega julija letos so cerkniški policisti našli skovika, drobceno sovico, nebogljeno in samo. Nemudoma so poklicali Notranjski park, osrednjo okoljevarstveno institucijo v regiji, kjer so poskrbeli, da je šla v varne roke. V začetku prihodnjega tedna jo bodo v Notranjskem parku spustili domov, v njeno naravno okolje.

Mala sovica je zdaj že odrasla in pripravljena na samostojno življenje v njenem naravnem okolju – v Notranjskem parku – kamor jo bomo izpustili v ponedeljek, 24. 8. 2020 ob 10.00, na vstopni točki v Notranjski park, pri TIC-u na lojtrniku (50 metrov od parkirišča na Dolenjem Jezeru).

Dogodka se bodo udeležili tudi cerkniški policisti, ki bodo sovico domov pospremili s prav posebno pozornostjo.

Veliki skovik je naša druga najmanjša vrsta sove. V višino meri le 19 cm. Janko Ponebšek (1917) ga je opisal kot veliko uharico v pomanjšani podobi. Obstajata dve barvni različici perja: rjasto rjava in siva, pri čemer je slednja pogostejša. Perje je po vsem telesu drobno progasto in varovalne barve. Njegove oči so živo rumene. Ušesne čopke dvigne le, kadar je razburjen, sicer so spuščeni. Je toploljubna vrsta, ki naseljuje zlasti tople in bolj suhe nižinske predele. V gričevnatem svetu si najpogosteje izbere teritorij na pobočju, obrnjenem proti jugu ali zahodu.

NRP/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja