Obvestilo

Policijski čoln P-111 po 26 letih uporabe prispel v Park vojaške zgodovine

Policijski čoln P-111 je danes opravil zadnjo plovbo in okoli 17. ure prispel na cilj. Plovilo, ki so ga “upokojili” po 26 letih, so zjutraj iz Kopra prepeljali v Muzej vojaške zgodovine v Pivki. Prevoz je bil zahteven zlasti zaradi višine tovora.

 44 ton težko in 20 metrov dolgo plovilo je točno ob 7.00 začelo pot iz Kopra. Tovornjak je po črnokalskem klancu pot nadaljeval po stari magistralni cesti do Divače. Tovor je bil kar sedem metrov visok, tako da je bila težava pri prevozu predvsem višina.

Transport od Kopra do Pivke je opravilo tržaško podjetje Cem-Tir, ki je za ta muzej že pripeljalo podmornico iz Črne gore, pa tudi helikopter. Prevoz so opravili brezplačno.

Prevoz policijskega čolna predstavlja enega največjih tovorov v zgodovini slovenskih cest. Po besedah Janka Boštjančiča, direktorja Muzeja vojaške zgodovine Pivka, je šlo za izjemno logistično operacijo, kar prevoz stoletja. Minister za notranje zadeve g. Aleš Hojs je prav tako pozdravil zaključek logistične operacije in čestital vsem vpletenim ter Parku zaželel še nadaljnje uspešno delovanje, tudi v luči pooblaščenosti, ki jo je muzeju pred kratkim podelilo Ministrstvo za kulturo. Ob zaključku je minister Hojs direktorju Boštjančiču še simbolično predal ključe čolna P-111 in s tem tudi uradno predal nov eksponat Parku vojaške zgodovine.

Čoln je leta 1994 izdelalo italijansko podjetje Avionavtica. Poganjata ga dva dizelska motorja znamke MTU, njegova največja hitrost je 40 vozlov. Na plovilu je prostora za tri člane posadke in še za devet ljudi. Poleg komandnega in strojnega prostora ima še urejen salon, ladijsko kuhinjo in dve kabini s skupno štirimi ležišči, prostor za shranjevanje potapljaške in druge opreme ter dva prostora z urejenimi sanitarijami.

PVZ/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja