Obvestilo

Polnjene pečene paprike

Polnjene paprike so sicer poletna do zgodnjejesenska jed, a če jih takrat shranimo v zamrzovalnik, nam v teh sivih, turobnih, skoraj zimskih dneh ponovno pričarajo malo sonca na mizo. Verjetno smo vsi navajeni na polnjene paprike v omaki iz mletega mesa, kakor so pripravljale naše babice, v rubriki Kuhajmo skupaj pa vam ponujamo malo drugačen recept. Upam, da vam bo tudi ta različica jedi všeč.

Sestavine:
0,5 kg čebule
1 kg mletega mesa
1 kg paprik
2 pesti peteršilja
2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
sol
3 pesti riža
paprika v prahu
1 strok česna
olje

Pripomočki:
posoda za kuhanje
nož
desta
čajna žlička
pečica
pekač

Potek dela:

Olje damo v posodo in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Ko je ta prepražena, dodamo meso in mešamo, dokler se tudi to ne prepraži. Prepraženemu mesu dodamo paradižnikov koncentrat in česen, premešamo. Dodamo papriko v prahu, solimo in zalijemo. Kuhamo do vrenja. Ko zavre, dodamo peteršilj in riž ter kuhamo, dokler je riž še malo trd in masa gosta.
Med kuhanjem nadeva pripravimo paprike. Paprikam izvrtamo zeleni del, odstranimo semena in operemo pod tekočo vodo.
S pripravljeno maso nadevamo paprike in jih polagamo na pekač. Če je kakšna paprika več, jo lahko damo v skrinjo in jo uporabimo naslednjič.
Pekač damo v na 180° C  segreto pečico in pečemo 30 minut (zamrznjenim podaljšamo čas peke za 5 do 10 minut). Pečene paprike ponudimo.

Namig kuharja:
Namesto paradižnikovega koncentrata se lahko uporabi svež paradižnik ali paradižnikova omaka.Poleg ponudimo pire krompir in solato ali omako iz mletega mesa, v taki omaki lahko paprike tudi skuhamo.
Najboljše so velike paprike, saj gre vanje več mase in v pekaču stojijo pokonci.

Besedilo in foto: Klavdija Hiti

 

Ne spreglejte

Perutničke na žaru

Za zimo pride pomlad, iz preteklosti pridemo v sedanjost in prihodnost. V preteklih tednih in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja