Obvestilo

Pomoč tistim, ki prvi priskočijo na pomoč in rešujejo življenja

Zavarovalnica Triglav z novoletno akcijo Za boljši jutri že osmo leto podpira preventivne projekte po vsej Sloveniji. Postojnska območna enota zavarovalnice je letos moči za dober namen združila z Občino Postojna in Krajevno skupnostjo Sežana. V prvi so podporo največje slovenske zavarovalnice namenili za usposabljanje prvih posredovalcev za nudenje nujne medicinske pomoči,  v drugi pa so sredstva namenili za nov defibrilator v vasi Orlek, ob pomoči katerega bodo povečali možnosti preživetja tamkajšnjih prebivalcev ob morebitnih zastojih srca.

 »Lokalnim skupnostim želimo omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter hkrati povečati možnosti preživetja ob zastoju srca tudi na območjih, kjer je dostop nujne medicinske pomoči zaradi oddaljenosti ali drugih razlogov otežen. Vse z namenom varnejše prihodnosti za vse generacije,« je povedal dr. Jože Celin, direktor Območne enote Postojna Zavarovalnice Triglav.

Po znanje na dva tečaja

Glede na geografsko razgiban teren in različno dostopne cestne povezave nujna medicinska pomoč ni enakovredno dostopna vsem državljanom. S tem namenom se je tudi oblikoval sistem prvih posredovalcev, to je usposobljenih prostovoljcev, ki lahko v kritičnih trenutkih s svojim znanjem rešijo človeško življenje oziroma  nenadno obolelemu nudijo prvo pomoč do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči. Občina Postojna je tako ob podpori največje slovenske zavarovalnice organizirala dva tečaja za prve posredovalce.

»Pri reševanju življenja v kritičnih trenutkih štejejo sekunde, zato je široka mreža usposobljenih prvih posredovalcev, ki znajo ukrepati v trenutku, izredno pomembna,« je poudaril župan Občine Postojna Igor Marentič.

Ko šteje vsaka sekunda

Pravilna in predvsem pravočasna reakcija pa je izjemnega pomena tudi, ko gre za oživljanje ponesrečencev. Ker nikoli ne vemo, kdaj se lahko zgodi, da bo življenje koga od naših bližnjih ali pa popolnega neznanca odvisno od naše reakcije v danem trenutku, so se v Krajevni skupnosti Sežana odločili za nakup defibrilatorja, ki bo stal v najzahodnejši slovenski vasi v Sežani.

»Menimo, da je preventivno znanje temeljnih postopkov oživljanja ključnega pomena za pomoč sočloveku pri zastoju srca v prvih minutah. Z namestitvijo defibrilatorja v vas Orlek bomo zagotovili večjo varnost mimoidočim ter lokalni skupnosti,« je pomen nove pridobitve opisal Damjan Renčelj, predstavnik vasi Orlek v Svetu Krajevne skupnosti Sežana.

Pri oživljanju je ključna odločitev, da (bo)ste prav vi tisti, ki boste pomagali ponesrečencu. V povprečju ekipa nujne medicinske pomoči na pomoč prispe med 12 in 14 minutami, odvisno od lokacije, kamor mora priti. To pa je lahko za marsikoga že usodno.

 Osmo leto akcije Za boljši jutri

Novoletna preventivna akcija Za boljši jutri pod okriljem Triglava poteka že osmo leto zapored. V zadnjih sedmih letih je Zavarovalnica Triglav skozi akcijo podprla več kot 180 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bo letos še 25. Skupaj torej več kot 200. V preteklih letih je sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnih in EKG-aparatov ter ostalih življenjsko pomembnih medicinskih pripomočkov in podprla številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter pomagala številnim gasilskim društvom po državi. Slednjim je v zadnjih letih v sklopu novoletne akcije pomagala tudi postojnska enota zavarovalnice, ki veliko pozornosti namenja tudi podpori širitve mreže javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev na območju, kjer deluje.

 

 

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja