Obvestilo

Posnemalci med nami

Postojna – Na edinstveni botanično-zoološki razstavi se obiskovalci pobliže spoznajo red žuželk, ki se je z obliko in barvo prilagodil okolju

Sinoči  je vrata odprla nova botanično-zoološka razstava Posnemalci med nami, ki sta jo pripravila Hiša živih draguljev in Zavod Znanje Postojna. »Z odprtjem te unikatne razstave začenjamo nov ciklus promoviranja vsebin in oživitve občinskih razstavnih kapacitet,« je uvodoma poudarila Vladka Krese, direktorica Zavoda Znanje Postojna, ki kot javni zavod usmerja in razvija celosten razvoj vsebin na občinski ravni. »Skupaj z Hišo živih draguljev smo hitro našli skupni jezik in pripravili za Slovenijo pa tudi širše izjemno razstavo,« je še dodala Kresetova.

Sicer ima razstava zelo simpatično ozadje, saj je plod pobude postojnskega vrtca za sodelovanje staršev in otrok. Tako sta Klemen Ogrizek, avtor idejnega projekta Hiša živih draguljev, in njegova hči Zarja Ogrizek poskrbela za »živi kotiček«, ki se je razvil v za javnost odprto razstavo, ki je zdaj na ogled v Galeriji na vogalu v postojnskem Kulturnem domu. »S to razstavo je posajeno malo seme, ki opozarja na potencial razvoja resne in stalne botanično-zoološke razstave, ki bo prinesla v naš prostor novo dejavnost, turistično in vzgojno-izobraževalno zanimivost,« je povedal Klemen Ogrizek. Razstava posnemalcev predstavlja okoli štirideset predvsem tropskih vrst posnemalcev iz različnih koncev sveta. Je tudi ena večjih zbirk tega zanimivega reda žuželk, v katerem so do zdaj opisali okoli 3.000 vrst. Med njimi najdemo tudi paličnjake in žive liste, njihova najbolj znana lastnost pa je telesna oblika, ki posnema obliko listov, vejic, lubja, maha … Na razstavi se bomo lahko torej prvič v živo srečali s še ne videnimi vrstami žuželk in jih tudi prijeli v roko.

Poleg same razstave posnemalcev, ki so jo na odprtju z velikim zanimanjem spremljali tako mlajši kot starejši, pa je za ogled pripravljena še razstava fotografij teh žuželk, kot jih je skozi svoj objektiv ujela Eva Šuštar. Te fotografije, glede na odzive obiskovalcev, že tako zanimivi vsebini dodajajo še nove umetniške razsežnosti, kar zagotavlja dodaten čar in razlog za ogled.

Foto: Valter Leban

RAZSTAVA POSNEMALCI MED NAMI - Valter Leban-9295 RAZSTAVA POSNEMALCI MED NAMI - Valter Leban-9314 RAZSTAVA POSNEMALCI MED NAMI - Valter Leban-9355

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja