Obvestilo

Postojna bo konec tedna gostila 55. Linhartovo srečanje

Postojna – V Postojni bo od četrtka do sobote potekalo 55. Linhartovo srečanje, festival najboljših gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki že več kot pol stoletja predstavlja ustvarjalni vrh slovenskega ljubiteljskega gledališča. Občinstvu se bo predstavilo sedem gledaliških skupin, katerih predstave je izbrala selektorica Ana Ruter.

Predstave bodo odigrali na odru Kulturnega doma Postojna in bodo za obiskovalce brezplačne, je na današnji novinarski konferenci povedala izvršna vodja Linhartovega srečanja Silva Bajc. V soboto pa bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) najboljšim podelil najvišja priznanja festivala, matičke.

Selektorica Ana Ruter je za festival v Postojni izbrala predstave Grenki sadeži pravice (Milan Jesih) v izvedbi gledališke skupine ONinME iz Ljutomera, Macbeth (William Shakespeare) Gledališča Zarja Celje, Ikarus (Rok Sanda) v izvedbi Društva Mali Petelin, Na odprtem morju (Slawomir Mrožek) v izvedbi Gledališke skupine KUD Štefan Kovač Murska Sobota, Triko (Milan Jesih) v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Goli pianist (Matjaž Zupančič) Teatra JJ, KD Janez Jalen iz Notranjih Goric in Samotni zahod (Martin McDonagh) v izvedbi KD Igralska skupina pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice.

Selektorica je predstave izbrala izmed 30, ki so se uvrstile na regijsko raven. Žirijo letošnjega festivala sestavljajo gledališka kritičarka, teoretičarka in direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran, režiser, dramatik in profesor na AGRFT Matjaž Zupančič ter igralec Jurij Zrnec.

Matičke bodo podelili za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije. Tudi letos bo imela žirija možnost opozoriti na vrhunske stvaritve s posebnimi priznanji žirije.

Festival bo sicer uvedla spremljevalna predstava Generacije Inštituta za boljše čase Maribor, ki je zmagala na letošnjem festivalu mladinske kulture Vizije v Novi Gorici. Slavnostno odprtje pa bo ob 20. uri, ko bo JSKD med drugim podelil Linhartovo plaketo in Linhartove listine za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča v lanskem letu.

Prejemnik Linhartove plakete za leto 2015 je celjski ljubiteljski igralec Živko Beškovnik, Linhartove listine pa bodo prejeli Stane Čuden, Petra Mlinar in Bojan Vister.

Ob tekmovalnih bo na festivalu mogoče videti dve spremljevalni predstavi, poleg že omenjene zmagovalke Vizij še predstavo Zaročenke Studentskog teatra Lero iz Dubrovnika.

STA

Foto: Valter Leban

 

Ne spreglejte

V Pivki ustavili pijano voznico in sopotnika

S Policijske uprave Koper sporočajo, da so v ponedeljek ob 23.45 pri Pivki ustavili osebni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja