Obvestilo

Postojna bo z Linhartovim srečanjem prestolnica kulture

Med 21. in 23. septembrom bo Postojna gostila 61. Linhartovo srečanje, festival amaterskih gledaliških skupin, enega najpomembnejših dogodkov v kulturnem koledarju te primorske občine. Na novinarski konferenci je župan Igor Marentič pozval javnost, naj si ogleda čim več kakovostnih predstav, ki se bodo te dni zvrstile v Postojni.

Priložnost za izmenjavo idej

Kot je na novinarski konferenci uvodoma poudaril Marentič, so te skupine že zdavnaj prerasle okvirje amaterizma in se zlahka in enakovredno postavljajo ob bok profesionalnim gledališčem. »Veselje in ponos, ki ga občutimo ob gostovanju Linhartovega srečanja, izhajata iz spoznanja, da naš kraj že vrsto let predstavlja prizorišče za tako pomembno prireditev,« je dodal postojnski župan.  »Linhartovo srečanje je tudi priložnost za izmenjavo idej, navdiha in ustvarjalnosti, ki bogati našo skupnost in krepi našo skupno kulturno identiteto.«

Smeha ne bo manjkalo

Anja Kocman, ki je letos prevzela funkcijo izvršne vodje od Silve Bajc, je med drugim poudarila, da je Postojna postala dom tega festivala, Vid Klemenc, ki je opravil letošnji izbor, pa je povedal, da je bila prijavljena 101 predstava, ogledal si jih je 22, med katerimi jih  je bilo zelo zahtevno izbrati sedem. Po Klemenčevih besedah med 22-imi predstavami ni bilo niti ene drame, pač pa same komedije, kar je »komercialna realnost«. Komedija se namreč publiki lažje proda.

Kot opažajo v Javnem skladu za kulturne dejavnosti, so v letošnji sezoni v nekaterih regijah spremljali previdno tipanje skupin, v drugih pa bili priča poplavi izvrstnih predstav, ki so še bolj otežile delo strokovnim spremljevalcem.

»Vnema je nekaj, kar krasi ljubiteljstvo,« je dejal Klemenc in napovedal zaključek srečanja s podelitvijo štirih matičkov tistim, ki bodo najbolj prepričali strokovno žirijo.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna s podpisom pogodbe v dvomilijonski projekt

Občina Postojna je v Notranjskem muzeju Postojna,z obema izvajalcema del za projekt »Kul(turizem) kot generator …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja