Obvestilo

Postojna bogatejša za »KULTURnO sredIŠČE«

Postojna – Društvo BAKLA, DO-RE-MI življenJA in ŽERJAVISTI so pred dnevi na Tržaški 55 odprli novo »KULTURnO sredIŠČE (Kulturno središče – kulturo išče). »S povezovanjem želimo v središču doseči boljšo učinkovitost pri izvajanju kulturnih vsebin, s katerimi bo naš skupni prostor bogatejši in kakovostnejši,” pove Andrej Smerdu, predsednik Bakle.

Prav povezovanje je temelj, na katerem je središče zraslo. Društvo Bakla je za svojo dejavnost potrebovalo nove prostore, saj so se iz prejšnjih morali izseliti. Smerduju se je porodila ideja, da poišče nekoliko večji prostor, v katerem ne bi delovali sami, ampak bi vsebine soustvarjali z drugimi.   »Središče namerava združevati in povezovati kulturne in tudi ostale ustvarjalce, predvsem pa mladim dati spodbudo in možnost za delo in razvoj. Posegali bomo na področja kulturnega ustvarjanja, dediščine, športne kulture in odnosa do družbenega in naravnega okolja. Iskali bomo med  tradicionalnimi vrednotami v družbi in hkrati vsebine s pomočjo sodobnih pristopov usmerjali  v nadaljnji razvoj,”  idejo razloži Smerdu, ki je k sodelovanju sprva povabil DO-RE-MI življenJA in Žerjaviste, a so kmalu sledili ostali. Dober teden po odprtju tako v središču delujejo še Vokalna skupina Goldinar, Mladinski pevski zbor Lux, Komorni zbor Arima, Pritrkovalci in Projekt Feniks – gradovi se prebujajo, ki so sodelovali tudi v programu ob odprtju. Temu je sledil blagoslov in ogled  prostorov ter razstave fotografij lokalnega umetnika in fotografa Bojana Vilharja, ki je v objektiv ujel motive pokrajine, rastlinskega in živalskega sveta  Postojne ter okoliških vasi.

Pred odprtjem in prvimi aktivnostmi veliko dela

”Ja, res smo veliko naredil.  Vse smo prebelili, prebarvali vrata … Po pravici, pri nas še nismo končali, štimamo še elektriko,” pove Dragana Čolić iz Žerjavistov. Prva naloga, ki so se je lotili, je bila namreč primerna ureditev prostorov. Središče je bilo še do nedavnega stanovanje, ki ga je za potrebe kulturnega udejstovanja v najem velikodušno oddala družina Grže.  Poleg številnih prostovoljcev so  za učinkovitejšo in ustreznejšo prenovo prostorov poskrbeli še Mizarstvo Abram, Mizarstvo Gorjanc, Vojaški vikariat in Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna.  V svetle  in zračne prostore uporabniki vabijo tudi v tem tednu, ko bodo izvajali delavnice:  ”Ravno prava priložnost je zanje, saj so krompirjeve počitnice.  Za začetek pripravljamo otroške, kasneje pa bomo naredili še kakšne za odrasle,”  pojasni Jerneja Sojer Smerdu iz DO-RE-MI življenJA.  Brezplačne delavnice, ki so  primerne za otroke od 1. do 5. razreda, bodo potekale od srede, 2.,  do petka, 4. novembra, vsakič od 8. do 12. ure. V sredo bodo glasbeno obarvane: ”Na tej delavnici se bodo seznanili z osnovami glasbene teorije na zabaven, preprost način, skozi igro in z različnimi didaktičnimi pripomočki, v četrtek in petek pa bo Društvo Bakla v sodelovanju z Dino Sivčevič in Lariso Žibert pipravilo dan družabnih iger in likovno-ustvarjalno delavnico”, še doda Sojer Smerdujeva. Na delavnice, ki bodo potekale tudi  na prostem,  je treba otroke predhodno prijaviti  na telefonsko številko  031 344 676 (Barbara)  ali na drustvobakla@gmail.com, kjer dobite vse dodatne  informacije.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Biljana Jankovič

kulturni-center1

Z leve: Dragana Čolič (Žerjavisti), Andrej Smerdu (Bakla), Jerneja Sojer Smerdu (Do-RE-MI življenJA)kulturni-center2                                                                    Andrej Smerdu v družbi Bojana Vilharja

kulturni-center3

Dogodka se je udeležil tudi postojnski župan Igor Marentič

kulturni-center5

Foto razstava Bojana Vilharja

 

 

kulturni-center7-odportje                                                                   Odprtje

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja