Obvestilo

Postojna: kljub skromnejšemu proračunu številne investicije

»V letošnjem proračunu imamo 2,5 milijona evrov izpada, v naslednjem letu pa bomo najbrž zabeležili enako številko, upoštevaje upad prihodkov iz naslova koncesijskih dajatev iz Postojnske jame in igralniške dejavnosti,« je po decembrski seji občinskega sveta povedal župan Igor Marentič in dodal: »Ne bo dividend, tega se zavedam, kajti jama je zaprta. Tudi proračun smo pripravili v tej smeri.« Postojnski proračun za leto 2021 bo težak 22 milijonov evrov.

900 000 evrov minusa bodo pokrili z ostankom letošnjega leta, ki znaša okoli milijon evrov iz naslova neizvedenih projektov in prireditev. Proračun bo nižji, a kljub temu razvojno naravnan, saj je za investicije namenjenih 8 milijonov evrov.

Največ, 2,6 milijona evrov. bo stala ureditev Tržaške ceste, ki naj bi jo pričeli in zaključili prihodnje leto. Postojnska občina bo začela tudi gradnjo in urejanje kolesarskih poti, Ker bodo nekatere med njimi potekale tudi skozi vasi, bodo prihodnje leto v celoti obnovili infrastrukturo v vasi Zagon, v prihodnjem ali letu 2022 pa tudi v vasi Dilce.  Za ureditev Ravbarjevega stolpa in okolice ter za parkirišče ob šoli bodo v proračunu namenili 800 000 evrov, s parkiriščem za avtodome pa se zatika pri pridobivanju dokumentacije. Projekt Kras.Re.Vita bodo premaknili v naslednje leto.

Vodni park Postojna dobil zeleno luč

Občinski svetniki so na decembrski seji prižgali zeleno luč projektu Vodni park Postojna, ki pomeni korak naprej v turistični ponudbi in tudi kakovosti življenja v mestu.

Vrednost investicije je 16 milijonov evrov, občina  pa v njej sodeluje kot partner. »Predstavili smo tri možnosti: izgradnja z lastnimi sredstvi, javno-zasebno partnerstvo ali da kdo sam zgradi park,« je pojasnil župan.  Javno-zasebno partnerstvo je za občino najbolj zanimivo, ker je najcenejše in zaradi najmanjšega vložka je za občino najmanjše tudi tveganje. »Občina se bo morala zavezati, da bo skrbela za promocijo, bo pa ustanovila skupno podjetje, ki bo upravljalo s parkom,« še dodaja Marentič.

Vodni park bo obsegal sedem zunanjih bazenov in tri notranje – enega malega olimpijskega, bazen za učenje plavanja in čofotalnik. Kot pove župan, za pokriti del občina že dve leti sodeluje s Plavalno zvezo Slovenije, saj potrebuje napotke in pomoč pri sestavi urnikov.

Vodni park bo kombinacija športno-rekreativnega in  turističnega zunanjega dela. Ta naj ni obratoval 120 dni, stalno zaposlenih bo sedem  ali osem ljudi, ostale zaposlitve bodo sezonske. Ob bazenu bo parkirišče za 362 osebnih vozil in 11 avtobusov.

Na podlagi potrjenega dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP) bo občina januarja objavila razpis za promotorje, to je investitorje, ki so ga sicer načrtovali že v decembru, a se je zaradi covida postopek zavlekel.

Občina pričakuje, da se bo na razpis za promotorja prijavil znani konzorcij, s katerim se začeli pogajati na novo. »V grobem imamo pripravljena izhodišča, izpiliti bomo morali podrobnosti,« pravi župan.  »Če se bo prijavil samo omenjeni konzorcij, bodo pogajanja trajala kake tri mesece, aprila ali maja naj bi že podpisali pogodbo in začeli postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja.« Marentič optimistično pričakuje, da bi konec leta 2021 že lahko zakopali,  2023. panaj bi vodni park odprli.

»Za Postojno je ta investicija pomembna predvsem zaradi turističnega obiska. Je korak naprej, saj mesto nima potenciala za turiste, ki tu preživijo tri ali štiri dni. Vodni park bo zanimiv za ljudi, ki živijo v krogu 50, 60 km in bo prispeval tudi k dvigu kvalitete življenja Postojnčanov.«

Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja