Obvestilo

Postojna: Mamografija tudi za ženske iz Primorsko-notranjske regije

Ob postojnski porodnišnici od preteklega tedna deluje mobilna enota, v kateri bodo izvajali presejalni program Dora za zgodnje odkrivanje raka na dojki. Posebno vlogo v tem projektu ima Občina Postojna, ki je samo v nekaj dneh odobrila finančno in logistično podporo postavitve mobilne enote.

Ženske se lahko prijavijo tudi same

Na mamografijo bodo vabljene ženske iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica v starosti med 50 in 69 let, presejalni program pa bodo izvajali strokovni delavci onkološkega inštituta. Dora tako prvič začenja z vabljenjem in slikanjem žensk iz te regije. Na preglede, ki do poletja potekajo vse dni v tednu, bodo ženske vabili pisno, lahko pa se prijavijo tudi same. Na Onkološkem inštitutu Ljubljana, ki vodi izvajanje nacionalnega programa Dora, so napovedali, da bodo prostore za izvajanje programa kmalu odprli tudi v šempetrski in izolski bolnišnici. V Postojno se bo mobilna enota vrnila čez dve leti.

Dora letos tudi v Šempetru in Izoli

Besedah vodje državnega programa Dora Maksimiljana Kadivca so vodstvo in drugi zaposleni Bolnišnice Postojna v zelo kratkem času zagotovili vse tehnične pogoje za postavitev mobilne enote programa Dora, že to poletje pa bo preventivni program Dora zaživel tudi v Splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Odprtje stacionarne enote za preglede žensk v prihodnjih mesecih načrtujejo tudi v Splošni bolnišnici Izola, kjer  trenutno preverjajo skladnost zahtev za vzpostavitev presejalnih centrov, bolnišnica in inštitut pa sta podpisala pismo o nameri.

Program DORA v letu 2015 
V letu 2015 je bilo v okviru programa DORA opravljenih 39.745 mamografij, odkritih je bilo 214 rakov dojk. Med ženskami, ki so bile vabljene v program DORA v letu 2015, je bila udeležba v programu 81-odstotna.

 

Blanka Markovič Kocen

Foto: Valter Leban

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja