Obvestilo

Postojna od danes v znamenju gledaliških predstav

Na 57. Linhartovem srečanju, ki se danes začenja v Postojni, bo predstavljen izbor najboljših ljubiteljskih gledaliških predstav, nastalih v letih 2017 in 2018. Do sobote, ko se bo srečanje sklenilo s podelitvijo nagrad matiček, bo na ogled devet predstav.

V tekmovalni program je uvrščenih sedem predstav, še dve sta v spremljevalnem programu.  V Postojni se bodo predstavile gledališke skupine KD Loški oder Škofja Loka s predstavo Goli pianist ali mala nočna muzika Matjaža Zupančiča, Teater JJ, KD Janez Jalen, Notranje Gorice s predstavo Prevare Jere Ivanc, KUD Franc Kotar Trzin s predstavo Alica Lewisa Carolla, KUD Fofite iz Medvod s predstavo Kos Davida Harrowerja, Šentjakobsko gledališče Ljubljana in Gledališče Toneta Čufarja Jesenice s predstavo Petelinji zajtrk Franca Ferija Lainščka, Društvo Mali Petelin, Mali Kamen s predstavo Skiner Roka Sande ter Koroški deželni teater iz Slovenj Gradca s predstavo Norci Maje Gal Štromar. Letos se je za nastop na zaključnem srečanju potegovalo kar 142 predstav, od katerih se jih je 24 uvrstilo na deset regijskih srečanj.

Po besedah selektorja Damjana Trbovca pregled letošnjega programa vnovič dokazuje, da je nekaj skupin, ki tvorijo vrh ljubiteljske gledališke umetnosti. Te se skoraj redno uvrščajo na Linhartovo srečanje. Spremljevalni program bo ponudil avtorski projekt Šest oseb išče Shakespeara Amaterskega mladinskega odra SNG Nova Gorica in Mestne občine Nova Gorica, ki je zmagovalna predstava Festivala Vizije 2018, in Brechtovo Malomeščansko svatbo Pozorišta Stevan Sremac iz srbske Crvenke, ki je gostujoča predstava, zmagovalka festivalov Trebinje 2017 (BiH) in Repassage Fest Ub 2017 (Srbija).

Linhartovo plaketo bosta prejela Lili Bačer Kermavner in Srečko Kermavner iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Linhartovi listini pa Mihael Starbek iz KD Jožef Virk in Ludvik Kaluža iz Loškega odra Škofja Loka.

Blanka Markovič Kocen

Na fotografiji utrinek z lanskega srečanja (arhiv NzN)

Ne spreglejte

Še eno uspešno reševanje v vodonosu na meji človeških zmogljivosti

Člani cerkniške ribiške družine so se v četrtek spopadli s  peklenskim reševanjem  v Vodonosu. Rešili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja