Obvestilo

Postojna: Poklukar ob rasti števila primerov okužbe z omikronom vnovič poziva k cepljenju

V sklopu akcije Dnevi cepljenja je minister za zdravje Janez Poklukar včeraj že drugič v enem tednu obiskal Postojno in izrazil zadovoljstvo s potekom akcije. Obenem je poudaril, da število okužb z različico omikron raste, saj je bilo do včeraj potrjeno 58 primerov okužb oz. sumov na okužbe.

»Stopili smo skupaj in pokazali, da zmoremo. Odprli smo vrata za vse, ki si želijo cepljenja 24 ur na dan in bili pri tem kar uspešni. Doslej smo pocepili nekaj čez 600 ljudi, približno deset odstotkov s prvo dozo. Vsak cepljeni šteje,« je uvodoma dejala direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec, župan Igor Marentič pa izrazil pričakovanje, da se bo precepljenost nadaljevala. Poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je povedal, da mobilne zdravstvene ekipe na območju regije vsak dan precepijo okoli 200 ljudi, in dodal:  »Z načinom obiska tudi na domovih po vaseh, naseljih bomo nadaljevali še ves teden, vključno z božičnim večerom po župnijah.«

»Veseli me, ko ta teden hodim po Sloveniji in poslušam enoten orkester pod vodstvom zdravstvenih domov,« je dejal minister Poklukar, ki je nad pripravljenostjo, organiziranostjo v zdravstvenih domovih več kot navdušen.  »Želim si, da bi k cepljenju pristopili tudi tisti, ki ste doslej oklevali,« je še dodal.

Po ministrovih besedah je bilo do včeraj v Sloveniji potrjenih 19 primerov okužbe z omikronom in kar 39 sumov. »Omikron je grožnja, zato prošnja vsem, da kljub pandemski izčrpanosti ne popuščamo,« je poudaril. Z vidika obvladovanja epidemije je Slovenija po ministrovih besedah v zadnjih mesecih na nivoju EU napravila veliko, zlasti z vidika novih groženj, ki se je v teh dneh pojavila, to je z vidika omikrona.  »Delovanje ministrstva za zdravje je bilo v vseh mesecih osredotočeno na obvladovanje epidemije v Sloveniji,« pravi minister in dodaja: »Zdravstvo bo nadaljevalo z vsemi koraki kot doslej, dokler ne precepimo slehernega prebivalca Slovenije. Samo to daje varno zaščito. Cepljenje je ključen javnozdravstveni ukrep in enako pomemben kot čista pitna voda, zato prosim vse, da pristopite k cepljenju.«

Na novinarsko vprašanje o moškem, ki se je sedemkrat cepil, je minister povedal, da so policisti kazensko ovadili peterico moških z območja Gorenjske in Ljubljane, ki so goljufali pri cepljenju. Ugotovili so namreč, da se je eden izmed njih cepil v imenu drugih, da bi ti dobili covidno potrdilo. Sodnik je zanj odredil tudi pripor.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja