Obvestilo

Postojna pričenja z izvedbo projekta Kolesarska pot Postojna-Hruševje-Grobišče-Zagon

Postojna bo z novo pridobitvijo povezala središče mesta z okoliškimi naselji. Gre za pomembno infrastrukturo, namenjeno občanom in obiskovalcem, to je tudi prvi korak k povezovanju kolesarskih poti s sosednjimi občinami ter uresničevanje sprejete Celostne prometne strategije z naslova dnevne mobilnosti s kolesom. Projekt naj bi bil končan julija prihodnje leto.

V samo pripravo projekta je bilo v zadnjih letih vloženega veliko truda. Glede na dolžino kolesarske trase, je bil zahteven predvsem odkup zemljišč, pridobivanje potrebnih soglasij, priprava terena ter potrebne dokumentacije. Po besedah župana Igorja Marentiča je bil prvi sestanek na Direkciji RS za ceste že pred šestimi leti. »Kolesarska pot je pot od točke A do točke B, ki zagotavlja varen prehod med točkama otrokom, starim več kot 12 let,« je bil nazoren Marentič in dodal: »Pojavili so se problemi, zakonodaja je eno, želje drugo. Odkup parcel je težaven, še zlasti ko gre za več kot 60 parcel. V vseh teh letih smo pridobili vse parcele, ponekod še ni služnosti, a jih te dni pridobivamo.«

Celotna vrednost projekta znaša 3,9 milijona evrov, od tega Evropska unija sofinancira 2,2 milijona evrov. Projekt se bo začel izvajati v maju, zaključil pa predvidoma julija 2023. Celotna dolžina nove kolesarske povezave bo 10.446 metrov, gradili se bodo štirje odseki:

  • POSTOJNA-HRAŠČE, kjer se bo rekonstruiral tudi most čez reko Pivko
  • ZALOG-GROBIŠČE: trasa gre delno čez naselje Zalog in se nadaljuje po obstoječi makadamski poti. Ta se bo asfaltirala do ceste proti vasi Grobišče.
  • HRAŠČE-ZAGON: zgrajena bo nova kolesarska steza po obstoječi makadamski poti, ki bo namenjena tudi kmetijski mehanizaciji.
  • HRAŠČE-HRUŠEVJE: trasa bo potekala čez Hrašče in naprej ob regionalni cesti, kjer se bo uredilo tudi avtobusno postajališče. Nadaljevala se bo čez Dilce, po obstoječi makadamski poti, ki bo na novo asfaltirana, pod mostom v Hruševje in se zaključi pri Gostilni Milena.

Formalni začetek zahtevnega in dolgo pričakovanega projekta, ki bo občino Postojna obogatil s kolesarsko infrastrukturo, pomeni tudi današnji podpis pogodb. Župan Občine Postojna Igor Marentič, predstavnik izvajalca – podjetja Intech gradnje d.o.o Stojan Franetič in predstavnik podjetja, ki bo izvajal nadzor, Elita i.b. Ivo Blaževič se strinjajo, da bo projekt prispeval k varnosti občanov in dodatni promociji kolesarstva v občini.

»Gre za projekt z res dolgo brado. Izredno sem ponosen na svojo ekipo sodelavcev, da so kar nekaj let uspešno premagovali ovire in projekt spravili pod streho kar se dokumentacije tiče. Sedaj je pred nami še izvedbeni del in vesel sem, da bomo v naslednjem letu že lahko varno kolesarili po občini,« je povedal župan Igor Marentič in poudaril, da bodo nekateri odseki zelo uporabni za najmlajše, kise  bodo na interesne dejavnosti varno peljali v središče mesta in nazaj.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja