Obvestilo

Postojna: z novim vrtcem k še boljši kakovosti življenja

V Postojni je z letošnjim vrtčevskim letom zaživelo deset novih oddelkov Vrtca Postojna – enote Škratek. Prostori, ki so že dobra dva tedna napolnjeni z otroškim smehom in razigranostjo, so bili danes tudi uradno predani namenu. Gre za eno večjih investicij v občini, ki so jo v višini 4,3 mio evra uresničili z javno-zasebnim partnerstvom.

Kot je uvodoma povedala ravnateljica vrtca Elizabeta Zgonc, je nova pridobitev, kjer bo na dobrih 2.100 kvadratnih metrih mnogo otrok našlo svoj drugi dom, tudi priložnost za izboljšanje življenjskega standarda občanov Postojne. Poleg desetih sodobno opremljenih oddelkov je izpostavila tudi oddelek s prilagojenim programom za otroke s posebnimi potrebami. Obe etaži vrtca sta povezani s svetlim večnamenskim prostorom, ki bo nedvomno stičišče za mnoga druženja, aktivnosti in dogodke. Vrtec je dostopen s treh strani, in sicer je dovoz na gospodarsko dvorišče urejen z Ulice prekomorskih brigad, na višjem nivoju je urejen dostop v zgornjo etažo vrtca, glavni vhod na spodnjem, pritličnem nivoju pa je dostopen s “slepe” ulice Nova vas.  Skupno je okrog objekta urejenih 38 parkirnih mest, od tega sta dve parkirni mesti za invalide.

Za najboljšo vzgojo in najlepše spomine

Elizabeta Zgonc: »To je trenutek na katerega je Postojna čakala 48 let, da je pridobila namensko zgrajeno stavbo za predšolsko vzgojo.  Današnji dan je pomemben korak naprej v razvoju naše okolice, je priložnost za razvoj izobraževalnih možnosti za predšolske otroke in izboljšanje življenjskega standarda družin v Občini Postojna in vsem nam je v ponos, da smo lahko del te zgodbe. V novih prostorih je po daljšem času ponovno zaživel tudi oddelek prilagojenega programa. V širšem pomenu inkluzije, otrokom s posebnimi potrebami omogočamo individualni pristop ter individualno načrtovanje in izvajanje dela za vsakega otroka v skladu z njegovimi zmožnostmi in sposobnostmi. Vzpostavitev delovanja oddelka s prilagojenim programom, predstavlja pomembno pridobitev na področju zgodnje obravnave otrok s posebnimi potrebami tako za občino Postojna, kot tudi za celotno Primorsko-notranjsko regijo, saj je bil doslej najbližji vrtec s prilagojenim programom predšolske vzgoje v Vipavi. Zagotovili smo, da je ta vrtec opremljen s sodobno opremo in igrali, ki bodo spodbujali kreativnost in raziskovanje naših otrok. Naš cilj je, da vsak otrok, ki koraka skozi ta vrtec, dobi najboljšo vzgojo in izobraževanje in najlepše spomine. Vzdušje prostora, magija prostora je tisto neotipljivo, ki ga ustvarjamo strokovni delavci Vrtca Postojna z materialnimi stvarmi in lastno kreativno energijo v nekaj novega, v nov organizem. Otroci so naše največje bogastvo in ta vrtec bo postal kraj, kjer se bodo igrali, učili, raziskovali, razvijali svoje potenciale in gradili prijateljstva.«

Občina Postojna je nov vrtec zgradila kot soinvestitor v javno – zasebnem partnerstvu, projekt pa je izvedla skupina Kolektor Construction. Nov vrtec je projektiralo podjetje Misel, projektiranje arhitekture & gradbeni inženiring, d.o.o., tudi specializirano za objekte za vzgojo in izobraževanje.

Marentič: »Ta vrtec zagotovo ni zadnji.«

»Veseli me, da smo ustvarili okolje, ki bo otrokom omogočilo raziskovanje, učenje in igro, ter jih pripravilo na vstop v šolski svet. Ob izjemno skrbnih in izkušenih vzgojiteljih bodo otroci tukaj ustvarjali nepozabne spomine, se učili v skupini vrstnikov ter se razvijali tako fizično, čustveno, socialno kot intelektualno. Nova enota vrtca je vsekakor odgovor na potrebe naših družin, ki si želijo kakovostnega varstva in vzgoje za svoje otroke. Zavedamo se, da je usklajevanje družinskega in poklicnega življenja pomembno, zato smo se trudili, da zagotovimo ustrezne prostorske in kadrovske zmogljivosti za širitev našega vrtca, ki zagotovo ni zadnji,« je dejal postojnski župan Igor Marentič in izpostavil naraščanje števila prebivalcev občine narekuje še številne nove potrebe.

 Otroško obarvan, pristen in izjemno simpatičen, je bil tudi prvi uradni sprejem in vpogled v ‘novo hiško’. Tako so jo poimenovali otroci sami, saj v njej že občutijo veličino in toplino, ki navdaja z domačnostjo in sproščenostjo. Otroci Vrtca Postojna (Sočni in Travniški škrati, otroci iz spodnjega nadstropja in modrega hodnika) so sooblikovali kulturni program, v katerem so pokazali del svojih spretnosti in znanj, ki jih osvajajo tu vsak dan, pa tudi navdušenja nad vrtcem.

 Občina Postojna / Uredništvo NzN

Foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja