Obvestilo

Postojna: z zakonom o zaščiti vodnega vira zoper vojaške vaje na Počku

Nekateri najemniki občini Postojna dolgujejo že več let in so se njihovi dolgovi povzpeli celo prek 10.000 evrov, številni pa so uvedli osebni stečaj in tako onemogočili izterjavo, so jim postojnski svetniki na oktobrski seji že drugič letos odpisali dolgove, tokrat v višini 37.800 evrov. V občini poudarjajo, da so k problemu pristopili sistemsko in opomine za plačilo odprtih obveznosti pošiljajo mesečno, najemnike opozarjajo tudi z opomini pred tožbo in odpovedjo najemnih pogodb.

Živahna razprava se je vnela pri seznanjanju z aktivnostmi občine v zvezi s Počkom. Ministrstvo za obrambo je namreč 31. avgusta pridobilo gradbeno in uporabno dovoljenje, kar je bilo glede na poprejšnje dogodke za občino presenečenje. Zato je v roku, ki se je iztekel v ponedeljek, vložila zahtevo za obnovo postopka, češ da je bila kršena zakonitost in način sprejemanja tega akta. Svetniki so si bili enotni, da je problem Počka mogoče rešiti samo sistemsko, vladi pa je treba nemudoma sporočiti, da na podlagi gradbenega in uporabnega dovoljenja na tem območju ne more izvajati vojaških vaj.

Margareta Srebotnjak Borsellino, vodja delovne skupine postojnske občine za pripravo strategije za Poček, opozarja, da država napoveduje spremembo DPN-ja s skrajnim rokom 22. decembra.  »To si po moji oceni zamišljajo kot novo pravno podlago za izvajanje vojaških aktivnosti, vendar uporabno in gradbeno dovoljenje nista dovolj,« pravi Srebotnjak Borsellinova, ki je prepričana, da bo z obnovo postopka, ki ga je občina vložila, vse skupaj padlo.

Opozarja pa, da bi si vlada z uredbo zagotovila prostor, namenjen vojaškim aktivnostim,  za nadaljnja štiri leta, da je namenjen vojaškim aktivnostim. Ni pa to podlaga za izvajanje vojaških vaj. »Sem pa prepričana, da bodo poskušali poiskati vse manevre, da bi to izrabili tako, da bodo na tem prostoru po 22. decembru še ostali,« dodaja in poziva k pripravi zakona o zaščiti vodnega vira Malni. »Zakon je nad uredbo, ki ne bo sprejeta do 18. januarja2019, ko so si pripravljalci DPNja  postavili rok, v katerem morajo uskladiti t.i. vodni problem.«

Občina ima po 22. decembru v rokah ustavno varstvo in pritožbo na ustavno sodišče zaradi  kratenja pravice do zdrave pitne vode in prostorskega planiranja.

Svetniki so na seji med drugim sprejeli poročilo o izvrševanju proračuna v prvem polletju, medtem ko bo predlagatelj odloka o turistični in promocijski taksi v občini le-tega dopolnil s pripombami in predlogi in ga posreduje v vnovično obravnavo.

Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja