Obvestilo

Postojna začenja izvajati ukrepe Mobilnostnega načrta Predjama Sustainable

V okviru projekta Predjama Sustainable, ki ga Občina Postojna kot glavni partner izvaja zadnjega pol leta, so vzpostavili oziroma oblikovali mobilnostni načrt, ki je eden glavnih ciljev in tudi osnovnih podlag za pilotno izvedbo ključnih ukrepov, s katerimi si bodo prizadevali vplivati na mobilnostne navade ljudi in s tem prispevati k blaženju podnebnih sprememb. 

Mobilnostni načrt, skrbno zastavljen strateški dokumenti, ki bo pravzaprav usmerjal nadaljnje projektne aktivnosti, je nastal v sodelovanju in v nenehni interakciji vpletenih deležnikov, s poudarkom na konkretnih, strokovnih in merljivih podatkih.

Vključena vsa destinacija s podobno prometno problematiko

V delovni skupini za pripravo mobilnostnega načrta so namreč sodelovali vsi projektni partnerji, Krajevna skupnost Bukovje in zainteresirani prebivalci Predjame in Bukovja. V sam proces so bili preko delavnic, intervjujev in anket vključeni še prebivalci Predjame, Bukovja in okoliških vasi, lokalna društva, Zavod Znanje Postojna, RRA Zeleni Kras in destinacije s podobno prometno problematiko.

Štiri vizije z naborom ukrepov

Osnove za pripravo mobilnostnega načrta so bile predstavitev projekta prebivalcem KS Bukovje, študijski obisk na Norveškem ter oblikovanje delovne skupine. Sledila je analiza stanja; analiza dostopnosti lokacije, določitev izhodiščnega stanja, anketa, intervjuji, ogled na terenu s prebivalci, opredelitev izzivov in ciljev. Po analizi so se oblikovale štiri vizije, ki so bile predstavljene na javni razpravi, projektnim partnerjem in delovni skupini. Sledila je priprava nabora ukrepov za posamezno vizijo ter umestitev le-teh na časovnico in njihova finančna opredelitev. Nabor ukrepov so potrdili delovna skupina, župan Občine Postojna in direktor Postojnske jame d.d., to je bila podlaga za oblikovanje, potrditev in sprejem Mobilnostnega načrta.

Pet ključnih področij oz. stebrov

Mobilnostni načrt Predjama Sustainable – Izzivi in rešitve velikih prometnih obremenitev zaradi obiskovalcev vasi Predjama, je zasnovan na ukrepih, ki so razdeljeni v pet ključnih področij oziroma tako imenovanih stebrov (Hoja in kolesarjenje, Javni potniški promet, Motorizirani promet, Informiranje in promocija ter Upravljanje in načrtovanje), ki se bodo izvajali postopoma, s pričetkom v letu 2023.

Občina Postojna / Uredništvo NzN

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja