Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Postojna:do pravičnega financiranja krajevnih skupnosti z izdatnim usklajevanjem

Postojnski svetniki so na sinočnji redni seji med drugim razpravljali o financiranju krajevnih skupnosti in sprejeli odlok o tem, ki ga je občina v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi pripravljala leto dni, a ga bo morala še usklajevati. Kot je povedala poročevalka, računovodja Marjanca Vidmar, je nov odlok potreben zato, ker so nekatere določbe starega že zastarele, spremenili pa so se tudi pogoji poslovanja krajevnih skupnosti.

Po njenih besedah se s predlaganim odlokom bolj pregledno in celovito ureja financiranje občin.

Krajevne skupnosti naj bi letos dobile 5% več denarja kot lani, skupno 63 tisoč evrov, fiksni del, ki ni odvisen od ničesar drugega pa znaša dobrih 12.600 evrov. Ta denar, kot je povedal župan Marentič, ne bo namenjen investicijam, zanje skrbi občina, pač pa za vzdrževanje.

Svetniki so imeli na predlagani odlok številne pripombe, od tega, da gre za korak nazaj na področju kriterijev, saj se je v starem odloku poleg površin in števila prebivalcev pri odmeri financiranja upoštevalo vsaj še število naselij do očitka, da sejnine niso pravo merilo.

Svetniki so ob koncu razprave sprejeli omenjeni odloki, upoštevaje predlagane spremembe in dopolnitve, zaradi katerih bo potrebno še izdatno usklajevanje.

V nadaljevanju seje so svetniki sprejeli tudi odlok o pripravi pravilnika financiranja gradnje dveh varovanih oddelkov Doma upokojencev po načelu gospodinjskih skupnosti. Gre za širši javni interes, ki ga Dom upokojencev ne bi zmogel sam financirati, zato so se obrnili tako na občino kot na Vlado RS. K investiciji, vredni 800 000 eur, naj bi polovico prispeval Dom, po 200 tisočakov pa občina in vlada. V razpravi so med drugim izpostavili naraščanje demence in Alzheimerjeve bolezni, ki lahko doleti prav vsakogar. Čeprav uradne statistike stanja teh bolezni v Postojni ni, so svetniki dobili zagotovilo, da bodo imeli prednost pri sprejemu v varovane oddelke Doma občani Postojne.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Zmaga življenja – likovna razstava Ande in Janeza Ovsca

Toliko sinergije kot je je bilo minuli petek zvečer na odprtju razstave, toliko vzajemnega spoštovanja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja