Obvestilo

Postojnska jama obeležuje 200 let turizma

V Parku Postojnska jama obeležujejo še eno pomembno obletnico – 200 let od prvega uradnega turističnega obiska Postojnske jame. Edinstveni jamski vlakec, več kot 39 milijonov obiskovalcev v 200 letih, rekordni obiski, zibelka speleobiologije, svetovna slava »zmajčkov« in jamskega laboratorija, eno najuglednejših slovenskih podjetij, »redna tema« globalnih medijev in barometer slovenskega turizma. Natanko 200 let po prvem turističnem obisku, je Postojna jama vse to in še več.

Usodni obisk

Posebna železna vrata, nov most, vokalna in instrumentalna glasba ter napis »Vivat Ferdinandus«. Tako so v Postojnski jami pospremili uradni začetek organiziranega turizma 17.8.2019.  Najlepše dele jame so odkrili le leto dni prej, prvi pa jih je obiskal prestolonaslednik Ferdinand. Takrat se verjetno še nikomur ni sanjalo, kaj bo Postojnska jama v svetu predstavljala 200 let pozneje. Nadvojvoda Ferdinand se je tudi prvi vpisal v Kontrolno vpisno knjigo obiskovalcev, ki je od letos na ogled v Expu. Vse ostalo so postale strani iz zgodovine. 200 let stare zgodovine, ki jo ponosno pišemo tudi v Postojnski jami.

»To je obletnica, ki ni pomembna samo za Postojnsko jamo, ampak tudi za slovenski in svetovni turizem,« je ob 200-letnici prvega turističnega obiska povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj. Postojnska jama že od nekdaj postavlja trende v turizmu, znanosti, pa tudi tehnologiji. Ne pozabimo, da je bila jama osvetljena prej kot marsikatera evropska prestolnica in tudi prej kot Ljubljana, drugi tir pa imamo že od leta 1967.

Še ena izjemna sezona

Sicer v Parku Postojnska jama znova beležijo izjemno sezono. Ta je vidna na ravni vsakodnevnih obiskov celotnega parka, ki z obema turističnima biseroma Postojnsko jamo in Predjamskim gradom ter ostalimi atrakcijami ostaja glavni pokazatelj turizma. V primerjavi z enakim obdobjem lani beležijo več kot 10-odstotno rast obiskov na ravni celotnega parka. Obisk Parka Postojnska jama je pomemben tudi zato, ker ustvarja nočitve in dodatno porabo gostov tako v gostinstvu in hotelu Parka Postojnska jama kot tudi v širši okolici.

V Postojnski jami se radi pošalijo, da narašča tudi število štirinožnih turistov, za katere imajo urejene brezplačne pesjake.

Vir: Postojnski jama

Na vodilni fotografiji: Prva železnica v Postojnski jami je bila postavljena že leta 1872

Največji predjamski grad na svetu beleži rekordne obiske
Prve električne luči so Postojnsko jamo osvetlile pred Ljubljano.
V vpisne knjige Postojnske jame se že 200 let vpisujejo pomembna imena.
Tajni prostori Hotela Jama so najnovejša pridobitev Parka Postojnska jama

 

Ne spreglejte

Na finalu POPRI tudi letos najboljši

Finale in zaključna prireditev nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki se je včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja