Obvestilo

Postojnska jama se poslavlja od legendarnih rdeče-rumenih vlakcev

»Novi jamski vlakci po skoraj štirih desetletjih nedvomno začenjajo novo obdobje vožnje z legendarnim jamskim vlakcem z vidika varnosti potnika, udobja voznika, predvsem pa so naš odgovor na vprašanje trajnosti,« sporočajo iz podjetja Postojnska jama. Okoljevarstveni vidik je namreč prvo načelo vsega, česar se lotevajo v jami. Na promenadi v Parku so postavili zanimivo pregledno razstavo zgodovine edinstvenega podzemnega vlakca.

Idejo za železnico je dal Thomas Cook

Znano je, da je oče organiziranega potovanja Thomas Cook bil med prvimi obiskovalci Postojnske jame. Ko si jo je ob svojem prvem obisku leta 1868 ogledal peš, je vzhičen nad njeno lepoto in prostornostjo vzkliknil: »Jama je tako prostorna, da bi še železnico lahko v njej speljali!« Nihče ne ve, ali je Cook mislil resno, a že štiri leta kasneje, leta 1872, so bili v Postojnski jami položeni prvi tiri.

V Postojnski jami je bila 16. junija 1872 odprta prva železnica na svetu v kapniški jami. Jamski vodniki so po tirih potiskali dva dvosedežna vozička, imenovana Featon. Repliko prvega še danes hranijo tudi v Expu. V več kot 150 letih so z vozičkov prešli na bencinske lokomotive, kasneje na akumulatorske, nazadnje so bile lokomotive z vagoni zamenjane leta 1981.

In zdaj se po skoraj 40 letih Postojnska jama poslavlja od rdeče-rumenega legendarnega jamskega vlakca.

 

Postojnska jama/ Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja