Obvestilo

Postojnska jama z živimi jaslicami zaključuje rekordno leto

Postojnska  jama letošnje leto zaključuje z rekordnimi rezultati: 18,2 milijona evrov prihodkov in okoli 3,5 milijona evrov čistega dobička. Slovenski naravni podzemni biser je letos obiskalo 670.000 ljudi, kar je osem odstotkov več kot lansko leto. »Spodbudno je, da smo po letih padanja v Postojnski jami spet zabeležili rast italijanskih gostov,« je na novinarski konferenci povedal predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj. Ob koncu leta bodo obiskovalce v jamo še dodatno vabile žive jaslice.

V letošnjem letu so med drugim so prenovili vhodno dvorano in peron v jami in most čez reko Pivko, uredili pa so tudi nov razstavni paviljon Expo, prenovili so vivarij in trgovino. Za naložbe so letos namenili dobra dva milijona evrov lastnih sredstev in milijon iz koncesijske dajatve, ki jo država vrača nazaj v jamo, povečujejo pa tudi število zaposlenih, ki jih je trenutno povprečno 168.

Od leta 2010, ko se je spremenilo lastništvo družbe, je trend v vzponu. Batagelj sicer ugotavlja, da begunska kriza in teroristični napadi že vplivajo na trge Daljnega vzhoda. Japonska, denimo, je že odsvetovala potovanja v Evropo. »Na to smo pripravljeni. Osredotočili se bomo na bližnje trge,” poudarja Batagelj.

Družba Postojnska jama v prihodnjem letu stopa v hotelirstvo, saj bodo prenovili hotel Jama, ena večjih investicij pa bo tudi prenova promenade slavnih. Za oboje naj bi po Batageljevih besedah odšteli dobrih šest milijonov evrov, v hotelu pa naj bi zaposlitev našlo 40 ljudi.

V prazničnih dneh bo sicer Postojnska jama goste privabljala tudi z živimi jaslicami, ki so jih letos pripravili že 26. leto zapored. Od 25. do 30. decembra si bodo obiskovalci lahko predstavo ogledali približno 12-krat dnevno, potekale pa bodo med 13. in 16. uro.

Letošnja novost je sicer možnost predprijave za ogled jaslic na spletni strani Postojnske jame; doslej so prejeli 7500 takih prijav. Novost je pomembna predvsem zaradi tega, da se bodo obiskovalci lahko enakomerno razporedili, rezervacija pa bo obiskovalce čakala na blagajni pred vstopom v jamo.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Peter Gedei za Postojnsko jamo

2014_IMG_0025_R Peter Gedei za Postojnsko jamo

Ne spreglejte

Pozabljeno Gosarjevo besedilo rešeno in restavrirano

Gosarjev večer, ki sta ga na zadnji novembrski dan pripravili Občina Logatec in Knjižnica Logatec, …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja