Obvestilo

Postojnska jama znova odprta

Po najdaljšem, kar 82-dnevnem zaprtju Postojnske jame v njeni 200-letni zgodovini so včeraj vnovič odprli vrata obiskovalcem. Marjan Batagelj je s simbolno zasaditvijo lipe v parku ob prenovljeni Promenadi slavnih in z odprtjem še drugega dela Hotela Jama optimistično napovedal boljše čase.

 Obiskovalce bodo pričakale nekatere novosti, saj so v času epidemije prenovili promenado do vhoda v jamo, vrata pa odpira tudi prenovljeni drugi del hotela Jama z dodatnimi 78 sobami.  V hotelu Jama bodo gostom sedaj ponudili skupno s prenovljenim prvim delom 156 sob, naložba pa  je vredna štiri milijone evrov.

Deseto jubilejno leto Postojnske jame pod upraviteljem Marjanom Batageljem se je začelo s težko preizkušnjo. »Vsi kazalniki so napovedovali rekordno leto, a zgodila se je korona,«je na novinarski konferenc dejal Batagelj. »Tudi v razcvetu sem vseskozi poudarjal, kako pomembno je imeti zdravo podjetje, in zdaj se to nazorno kaže.«V Parku Postojnska jama so brez prekinitve tudi v času »lockdowna« nadaljevali z vsemi investicijami in uresničili vse zadane cilje.

Znameniti park in Promenada slavnih

Prenovo Promenade slavnih so načrtovali okoli neprecenljivega Globočnikovega drevoreda s 150 let starimi lipami. Te so namreč simbol slovenstva in slovenskega turizma. Prav zato so posadili 8 novih lipovih dreves, kot simbol večnosti in veličine Postojnske jame. Investicija v prvo in drugo fazo prenove Promenade Slavnih je znašala 2 milijona evrov. Trenutno promenada že lepo nakazuje razgledno točko, ki se bo razprla nad reko Pivko v zadnji fazi prenove.

Predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj je na novinarski konferenci povedal, da so nekatere od predvidenih investicij zaradi epidemije vendarle morali zaustaviti. Med njimi sta investiciji v kongresni center v hotelu Jama, kjer je zaustavitev le začasna in jo bodo nadaljevali v bližnji prihodnosti, in v upravno stavbo.

Letos le tretjina lanskega dohodka

Batagelj je povedal, da so doslej v primerjavi z enakim obdobjem lani ustvarili le desetino prihodka. Lani so ustvarili 30 milijonov evrov prihodkov, letos so jih načrtovali 35 milijonov evrov. Če jim bo uspelo do konca leta ustvariti tretjino lanskega dohodka, bodo nekako preživeli do prihodnje turistične sezone, je ocenil.

Večina od 200 zaposlenih je bila v času epidemije na čakanju, tudi sedaj jih dela le peščica. Na delo se bodo vračali postopoma z naraščanjem števila obiskovalcev. Obiskovalci se zdaj počasi ponovno vračajo, prihajajo predvsem slovenski. Prav njim so namenjene posebne promocijske akcije. Po novem režimu bodo dnevno organizirali po dva obiska jame, vse druge znamenitosti pa bodo odprte kot običajno. Obiskovalci bodo lahko v velikem akvariju v jami videli tudi 21 mladičkov, ki so pred dvema letoma izlegli prav v Postojnski jami.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Postojnske jame

 

 

V prenovljenem B delu Hoteal Jama je 78 sob.

Ne spreglejte

Konec septembra odprtje Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer se veseli pomembnega mejnika v svojem razvoju. V okviru projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja