Obvestilo

Postojnska porodnišnica bo morala plačati rekordno odškodnino

Koprsko višje sodišče je po devetih letih razsodilo, da bo morala zaradi zapleta pri porodu, pri katerem je novorojenček dobil trajne poškodbe možganov, Bolnišnica Postojna  družini iz Nove Gorice v 15 dneh izplačati odškodnino v vrednosti okoli 900.000 evrov, poroča časnik Delo. Tako je po devetih letih razsodilo koprsko višje sodišče, sodba pa je pravnomočna.

Gre za najvišjo odškodnino za zaplet pri porodu doslej v Sloveniji.

Porodničar pri porodu leta 2005 ni upošteval napotnice za carski rez, ki jo je imela porodnica, ampak je vztrajal pri vaginalnem porodu. Ko so otroka skušali izvleči z vakuumom, je materi počila maternica in šele nato so opravili carski rez.

Otrok je tako pri porodu utrpel hudo pomanjkanje kisika in s tem trajne možganske poškodbe. Ima cerebralno paralizo in hudo epilepsijo, priklenjen je na invalidski voziček.

Koprsko sodišče je porodnišnici v Postojni že marca 2015 naložilo plačilo 845.000 evrov odškodnine, a je višje sodišče januarja lani to sodbo razveljavilo zaradi napake v postopku. Nato je aprila lani koprsko sodišče prizadeti družini prisodilo 800.000 evrov odškodnine.

Ugovor o zastaranju primera – na prvi stopnji so se v postopku zamenjali kar štirje sodniki, ena sodnica je bila zaradi slabega dela razrešena s funkcije – je sodišče zavrnilo.

“Tak sistem je krivičen tudi do zaposlenih v zdravstvu. Z vsakim bolečim sodnim postopkom in z njim povezano javno izpostavljenostjo se bolj bojimo opravljati svoje delo in se posledično zatekamo v obrambno medicino. Sodobno medicinsko znanje daje pomembno prednost naravnemu porodu pred carskim rezom, a naravnega poroda se ta družba – in z njo porodnice in ginekologi – žal vedno bolj boji,” je med drugim zapisal direktor bolnišnice Aleksander Merlo.

Delo, STA/uredništvo NzN

Foto: postojna.si

Ne spreglejte

Odprtje drsališča in prižig prazničnih luči zavrtela Praznično kolo Logatec

Nenavadno toplo zimsko vreme sinoči sicer ni šlo na roko organizatorjem ledene ploskve, je pa …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja