Obvestilo

Postojnske srednje šole se predstavijo

Na osnovni šoli Antona Globočnika Postojna je bilo v pretekli teden pestro dogajanje namenjeno učencem osmih in devetih razredov ter njihovim staršem. Potekala je PREDSTAVITEV POKLICEV IN SREDNJIH ŠOL. Nadaljnje šolanje je ena pomembnejših odločitev, ki jo sprejmejo učenci v devetem razredu in prav gotovo ni preprosta.

Na to odločitev vpliva veliko dejavnikov. V prvi vrsti je pomemben interes otroka. Pomembno je, da je šola oziroma bodoči poklic povezan s tem, kar otroka veseli, kar otrok rad in z veseljem počne. Seveda na odločitev vplivajo tudi ocene in uspeh, tako zaradi točk, ki omejujejo sprejem učencev na posamezne programe, kot tudi znanje, ki ga nesejo s seboj kot popotnico za nadaljnje šolanje. S tem je povezana tudi zahtevnost programa

in sposobnosti ter značilnosti, ki so potrebne, da je lahko nekdo uspešen na določenem področju. Izkoristiti svoje lastnosti in opravljati poklic,  ki te veseli, je prav gotovo življenjsko poslanstvo. In prav je, da o tem začnemo razmišljati že dovolj zgodaj in da pridobimo dovolj informacij. Pri tam so prav gotovo v veliko pomoč starši, ki svoje otroke najbolj poznajo. Prav z namenom, da srednje šole približamo našim učencem in njihovim staršem, smo že drugič zaporedoma organizirali Predstavitev poklicev in srednjih šol. Upamo, da bo tako odločitev vsaj malo lažja in so na predstavitvi izvedeli veliko koristnih informacij, ki jim bodo pri tem v pomoč. Šole so namreč s pomočjo dijakov predstavile svoje programe in, konkretno, svoje delo.

Pester izbor programov

Na predstavitvi je Srednja šola iz Izole prestavila predvsem gostinsko-turistične programe ter program kozmetičnega tehnika. Razveselili so nas s pripravo flambiranih palačink ter ponudbo peciva in prigrizkov, dijakinje smeri kozmetičnega tehnika pa so z veseljem naličile naše učenke in pokazale svoje praktično znanje. Dogajanje je popestrila tudi Srednja gozdarska in lesarska šola iz Postojne, ki je poleg lesarskih in gozdarskih programov predstavljala tudi program zdravstvene nege. Naše bivše učenke so izvajale manikuro in s tem pokazale znanje, ki so jo pridobile na smeri bolničarja v okviru modula. Tudi na drugih stojnicah je bilo zanimivo. Predstavil se je Šolski center Postojna s programom gimnazije, strojnega in ekonomskega tehnika, računalniškega tehnika in s triletnim programom avtoserviserja in orodjarja. S programom tehniške gimnazije, računalniškega tehnika in elektrotehnika se je predstavila srednja Vegova šola iz Ljubljane. Srednja šola iz Sežane je poleg gimnazije in ekonomskega tehnika predstavila tudi izobraževanje za aranžerskega tehnika. Program predšolske vzgoje je predstavila Srednja šola iz Ajdovščine, ki izvaja tudi program gimnazije. Povabilu so se odzvali predstavniki slovenske vojske in policije, ki so predstavili možnost zaposlovanja in izobraževanja v vojski in policiji. Letos prvič se je predstavila s svojim programi tudi Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola iz Ljubljane, ki je učence povabila tudi na dan odprtih vrat, ki bo v torek 19. januarja na njihovi šoli. S svojo ponudbo, predvsem športnih oddelkov, se je na stojnici predstavila tudi Gimnazija Šiška. Ponudbo bivanja v času šolanja v Ljubljani pa je predstavil Dijaški dom Bežigrad.

informativni dan2

Vzporedno z dogajanjem v dvorani so predstavitve šol potekale tudi v učilnicah, kjer lahko učenci in starši dobili še konkretnejši vpogled v dogajanje na šolah in vprašali, kar jih je še zanimalo.

Tokrat so bili na predstavitev vabljeni tudi učenci sosednjih šol in odziv je bil dober. Prepričani smo, da je tak način zelo dobrodošel za starše in učence, ki lahko dobijo odgovore iz prve roke. Po drugi strani pa tudi srednje šole  pridejo v neposreden stik s tistimi učenci, ki so njihovi bodoči dijaki. Verjamemo, da je z dogodkom smiselno nadaljevati tudi v prihodnje.

Martina Kuzman

informativni dan3

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja