Obvestilo

Postojnski abonma – gledališka vaja

Ste se kdaj spraševali, kako nastaja gledališka predstava, kdo vse poleg igralcev sodeluje v njej in kako poteka gledališko ustvarjanje na odru? Na to in druga podobna vprašanja je postojnskim abonentom v torek, 1. decembra 2015, odgovorila predstava Gledališka vaja v izvedbi Gledališča Koper.

Predstava ponudi gledalcem vrsto zanimivih informacij in razloži izraze, kot so masker, rekviziter, inspicient in tehnik. Poučna snov je na spreten način postavljena v gledališki dialog vsebinskega ogrodja, ki je v tokratnem primeru nam vsem znan Martin Krpan.

V predstavi sledimo zgodbi, ko se na, sprva odpovedano gledališko vajo napove avtorica dramskega teksta. V komični zadregi režiserja in inspicienta, ki ne more priklicati igralcev na njihov prost dan, se v vloge igralcev prelevijo igranja željna tehnična ekipa.

Tako kot različni ljudje razumejo kako pesem ali sliko različno, tako je tudi v prenosu nekega gledališkega teksta na oder. Vsak režiser namreč interpretira zapisano besedo po svoje in ji da svojevrsten pečat. Ta pa ni nujno povšeči tudi avtorju besedila. Tako je tudi v tej predstavi, katere izvajalcem grozi, da avtorica besedila prepove prihajajočo premiero. K sreči šarmantnost režiserja in požrtvovalnost tehnične ekipe tako ganeta avtorico, da odobri izvedbo predstave.

Maja Batagelj

Foto: arhiv gledališča

Gledaliskavaja2

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja