Obvestilo

Postojnski gasilci in reševalci z novim centrom še hitreje na pomoč

Po dveh letih gradnje so postojnski gasilci in reševalci dobili nov, sodoben center v neposredni bližini zdravstvenega doma, bolnišnice za ženske bolezni in primorske avtoceste. »Smo najsrečnejši gasilci v Sloveniji,« je bilo na Postojnskem te dni večkrat slišati. Slavnostni govornik na včerajšnjem odprtju je bil predsednik države Borut Pahor, že dopoldne pa si je center ogledal tudi premier Marjan Šarec.

Odprtje novega gasilsko-reševalnega centra je sovpadalo z državnim praznikom priključitve Primorske matični domovini, zato je postojnski župan Igor Marentič, ki mu uporabniki centra pripisujejo velike zasluge za novo pridobitev, ta dan označil za zgodovinskega. »Želimo si le še dostop na glavno, Titovo cesto,« je dejal Marentič in dodal, da je omenjeni izvoz že vključen v občinski prostorski plan, odkupiti pa morajo še nekaj parcel.

Gradnjo, ki je potekala dve leti, so zaupali podjetju CPG, naložba pa je bila vredna 3,1 milijona evrov, ki so jih večinoma zagotovili iz občinskega proračuna, nekaj pa je prispevalo ministrstvo za obrambo. Slednje sicer ne bo prispevalo toliko, kot je bilo sprva dogovorjeno, saj se je nedavno odločilo ustaviti sofinanciranje za leti 2019 in 2020, ker da za to po odstopu občine od dogovora o uporabi vojaške infrastrukture na njenem območju.

Predsednik Borut Pahor je v svojem nagovoru, ki ga je navezal tudi na državni praznik, pozval k medsebojnemu razumevanju: »Zgodovina nas je naučila: če smo povezani in stopimo skupaj, lahko dosežemo tudi nepredstavljivo. Naredimo vse, kar je v naši moči, da se ob razlikah spoštujemo.«

Novi center obsega 3200 kvadratnih metrov, ustrezne prostore v njem pa so dobili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Postojna, Gasilska zveza Postojna, reševalna in patronažna služba Zdravstvenega doma Postojna, reševalna postaja Meditrans, Civilna zaščita Občine Postojna ter jamarski in gorski reševalci.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja