Obvestilo

Postojnski lions klub opremil igralnico v Centru za tujce

 

Postojna – Lions klub Proteus Postojna, ki je pred kratkim oživil svoje delovanje, je včeraj izpeljal svojo prvo akcijo v razširjeni in pomlajeni sestavi. Centru za tujce v Postojni je predal donacijo v obliki igrač, glasbil in druge didaktične opreme za otroško igralnico.  »Upamo, da bomo s tem otrokom vsaj malo olajšali sicer težko otroštvo,« je poudaril novi predsednik kluba Uroš Petohleb in se posebej zahvalil postojnskemu podjetju za prodajo igrač UNIKA TTI in njenemu direktorju Simonu Premrlu za soprispevek pri donaciji.

»S to gesto smo želeli pokazati, da skrbimo za najbolj ranljive skupine, odkar je  begunska in migrantska problematika razgalila našo družbo pa tudi, da so tudi tisti, ki so v stiki in  neprostovoljno v tuji državi, vredni naše pozornosti,« je ob predaji donacije v skupni vrednosti 500 evrov povedal Petohleb.

Lions Postojna4

»Naše igrače so bile že v veliki meri dotrajane, poleg tega se je v zadnjem letu, ko beležimo velik porast otrok v centru, izkazalo, da zanje nimamo ustreznih didaktičnih in igralnih sredstev, zato smo se vaše donacije zelo razveselili,« se je zahvalila Jožica Kraševec, socialna delavka v centru za tujce.

Po njenih besedah v centru sprejemajo številčne  družine s pet do devet otroki, ki prihajajo iz kulturno in socialno povsem drugačnih okolij. »Dostikrat beležimo, da otroci nimajo urejenih niti najosnovnejših zadev. V času migrantskega vala so k nam prihajali tudi brez primernih oblačil, brez plenic… Staršem moramo pomagati že pri skrbi za higieno, medtem ko igrač in drugih didaktičnih pripomočkov sploh niso bili še nikoli deležni, zato so veseli vsega, kar jim ponudimo.«

V centru je trenutno samo ena družina z dvema otrokoma, vseh nastanjenih tujcev, ki so v našo državo vstopili ilegalno, pa je okrog 40, medtem ko je na vrhuncu migracijskega vala center sprejel preko 50 družin z več kot 100 otroki. »Nekateri so pri nas preživeli samo eno noč, drugi tudi po mesec ali dva. Otroke vključujemo v najrazličnejše dejavnosti, od opismenjevanja, do ustvarjalnih delavnic in gibanja na prostem, v primeru daljšega bivanja družine v centru pa tudi v osnovno šolo,« pa je povedal vodja centra Jože Konec in članom kluba, ki sta se jim pri obisku pridružila postojnski podžupan Andrej Berginc in direktorica občinske uprave Marina Rebec, tudi predstavil delovanje centra.

Postojnski lions klub bo še v tem mesecu v občinah Postojna, Cerknica in Ilirska Bistrica vzpostavil tudi zbirne točke za rabljena, a še uporabna korekcijska očala. »Potem gremo na kratke počitnice, jesen pa bo zelo pestra,« je še napovedal Petohleb.

 

Lions Postojna2

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja