Obvestilo

Postojnski nadzorniki ugotovili manj nepravilnosti kot v preteklem mandatu

Postojnski svetniki so se na sinočnji seji med drugim  seznanili s končnimi poročili Nadzornega odbora Občine Postojna o opravljenih nadzorih Občine Postojna in njenih uporabnikov proračunskih sredstev.

Postojna – Kot sta uvodoma povedali Mojca Vadnov in Marija Kuhar, predsednica in namestnica predsednice Nadzornega odbora, so v tem mandatu odkrili manj nepravilnosti kot v prejšnjih. Morda je to posledica resnega dela v tem mandatu,« je dejala Vadnovova. Kljub temu pa sta izpostavili nekatere zahtevne nadzore, najbolj koncesije, s katerimi se je poročevalka ukvarjala več mesecev. »Poročilo smo odstopili Računskemu sodišču, ker smo ugotovili, da se prakse prekrivanja javnega naročila, naročilnice in koncesije ponavljajo. Nad porabo javnega denarja bomo zato v prihodnje skrbno bdeli,« je napovedala sogovornica. Pomemben nadzor je bil tudi nad stvarnim premoženjem, nepremičninami in stavbnimi pravicami, pri čemer pa nepravilnosti niso ugotovili. Kar zadeva kapitalske naložbe, strategija ni zagotovilo, da bo občina skrbno upravljala z naložbo. Po mnenju nadzornega odbora bo pri kapitalskih naložbah nujno sprejeti načela upravljanja ter z aktom razmejiti pravice in odgovornosti pri upravljanju s kapitalskimi naložbami.

Kot sta še povedali sogovornici so  nadzor v l. 2016 opravili sedemkrat, podobno načrtujejo tudi za tudi letos. Izbirali različne uporabnike, letos bo vnovič nadziran proračun, nekatere KS, zavodi …

Živahna razprava se je vnela okoli odloka o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost v Občini Postojna. Odlok je bil od decembra do konca januarja v javni obravnavi, nekateri predlogi občanov so bili v odlok vključeni, ne pa vsi. Občinski svet je ob koncu razprave sprejel Odlok o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, upoštevajoč nekatere spremembe in dopolnitve. Tako, denimo, ne bo zadostovalo deset soglasij, temveč jih bodo gostinci za podaljšanje obratovalnega časa potrebovali 20, zagotovljen pa bo tudi strožji nadzor, kar je po mnenju večine razpravljavcev ključnega pomena.

Svetniki so na sinočnji seji dali soglasje k imenovanju dosedanje direktorice JZ Kraške lekarne Ilirska Bistrica Ane Kobal, edine prijavljene na razpis. Sprejeli so tudi Odlok o ustanovitvi Zdravstvenega doma dr. Franca Ambrožiča Postojna z redakcijskimi pripombami, ki jih je podal predlagatelj, podžupan Stanko Markovčič.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen.

 

Ne spreglejte

Odprtje drsališča in prižig prazničnih luči zavrtela Praznično kolo Logatec

Nenavadno toplo zimsko vreme sinoči sicer ni šlo na roko organizatorjem ledene ploskve, je pa …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja