Obvestilo

Postojnski nevladniki s področja družbenih dejavnosti prvič javno prejeli pogodbe o sofinanciranju

Postojna – Na slavnostnem sprejemu pri županu so postojnskim nevladnim organizacijam s področja družbenih dejavnosti prvič javno vročili pogodbe o sofinanciranju programov in projektov za leto 2016. »Na ta način želimo poudariti pomen programov in projektov, ki jih te organizacije izvajajo v naši občini. Njihova vloga v prostoru je za razvoj občine izrednega pomena. Danes se jim želim zahvaliti za ves trud, ki ga vlagajo za dobrobit naše občine in občanov,« je poudaril Igor Marentič, župan Občine Postojna.

 Prva izplačila takoj po podpisu pogodb

V letu 2015 je postojnska občina v sodelovanju z regijskim stičiščem nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije BOREO pristopila k procesu usklajevanja meril javnih razpisov s področja družbenih dejavnosti in tako zagotovila večjo preglednost pri dodeljevanju proračunskih sredstev, predvsem pa vključevanje javnosti v postopke odločanja. Župan je imenoval mešano delovno skupino, ki je preučila javni razpis za sofinanciranje družbenih dejavnosti v občini in izvedla posvete po posameznih področjih, na katerih so obravnavali različne predloge in pripombe. »Takoj po podpisu pogodb načrtujemo izplačilo prvih zahtevkov za predplačila upravičencev tega razpisa,« je povedal župan in pojasnil, da je tak način dela tudi približevanje nevladnim organizacijam, ki lahko same vplivajo tako na način financiranja kot tudi na višino sredstev za vsak program oziroma projekt. Župan je imenoval tudi novo strokovno komisijo za ocenjevanje prispelih projektnih prijav, ki je svoje delo opravila v najkrajšem možnem času ob upoštevanju novih meril za ocenjevanje prijav.

120 tisoč evrov za programe in projekte navladnikov

Javni razpis za sofinanciranje izvedbe programov in projektov s področja družbenih dejavnosti je zajemal več področij. Največji delež je pripadel področju ljubiteljske kulture – 53.000 evrov, mladi bodo za svoje projekte in programe dobili 25.000 evrov, področju humanitarnosti, sociale in zdravstva 18.000, turizmu 12.000 evrov, enak znesek tudi drugim področjem. Skupno bo tako Občina Postojna v letu 2016 sofinancirala programe in projekte v višini 120.000 evrov, kar je za 11 odstotkov več kot v letu 2015, ko je skupno za vsa področja razdelila 106.825 evrov.

Občina Postojna je poleg sofinanciranja programov in projektov nevladnih organizacij znatna sredstva vlagala tudi v infrastrukturo in njeno uporabo za namene družbenih dejavnosti. »V zadnjih dveh letih smo neposredno investirali več kot 600.000 evrov, kjer levji delež naložb zajema obnova Zelene dvorane, ki bo večgeneracijsko središče in prostor za izvajanje različnih vsebin,« je povedal župan in dodal: »Dobri programi in projekti, ki so namenjeni občankam in občanom ter vsakodnevnim obiskovalcev, so poleg naravnih lepot tisto, kar bogati našo občino,« je še povedal župan.

Blanka Markovič Kocen (Vir: občina Postojna)

Foto: Valter Leban

Pogodbe PO2

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja