Obvestilo

Postojnski občini 800 000 evrov kazni

Postojnski svetniki so včeraj soglasno sprejeli rebalans letošnjega proračuna. Občina je namreč prejela odločitev sodišča, da mora podjetju Komus plačati pol milijona evrov odškodnine in dobrih 300.000 evrov zamudnih obresti.

Izgubljena tožba proti nekdanjemu koncesionarju, podjetju Komus bo občino krepko finančno udarila. Kot je na novinarski konferenci povedal župan Igor Marentič, gre za znesek, s katerim bi lahko zgradili kulturni dom v Prestranku, obnovili Kutinovo hišo ali infrastrukturo v vasi Orehek.

Tožbo je proti občini sprožilo podjetje Komus, ki v Postojni opravlja zimsko službo in čisti ceste. Prejšnji župan Jernej Verbič je podjetju odpovedal koncesijsko pogodbo brez utemeljenih razlogov, čez nekaj mesecev pa jo je s Komusom spet sklenil. »Če niso bili dovolj dobri pred prekinitvijo pogodbe, kako so bili potem dovolj dobri za nadaljevanje?” se je retorično vprašal župan in priznal, da je bila občina vnaprej obsojena na plačilo te kazni.  »Komus je zahteval 1,3 mio evrov odškodnine in obresti, vendar je sodišče določilo kazen v znesku 500 000 evrov in dobrih 300 tisoč evrov obresti.

Po Marentičevih besedah je treba kazen plačati do 28. maja. »Občina je lani prihranila 2,8 mio evrov in iz tega naslova bomo vzeli omenjeni znesek, zato sem vseeno optimističen, da bomo proračun letos izpeljali tako, kot smo si ga zamislili,« je na vprašanje, kje bo občina vzela denar, odgovoril župan in zagotovil, da zaradi plačila te kazni noben letošnji projekt ne bo prestavljen v prihodnje leto ali umaknjen. »Lani smo zaradi podobnih nesmislov iz preteklosti  450 000 evrov kazni plačali RCERO iz Ljubljane in upam, da je zdaj konec okostnjakov iz omare,« je poudaril Marentič.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja