Obvestilo

Postojnski občinski praznik v znamenju Miroslava Vilharja

Občina Postojna je na Titovem trgu v središču mesta danes slovesno zaznamovala svoj praznik z osrednjo proslavo kot manifestacijo spomina na preteklost brez obremenjevanja. Rdeča nit je bil tokrat Miroslav Vilhar kot pesnik domoljubja in naklonjenosti tako narodu kot tudi krajem, kjer je živel in deloval povezovalna vsebina pa – Postojna.

 »Letos, ko praznujemo celo vrsto pomembnih obletnic, pomembnih dogodkov in pomembnih ljudi, dokazujemo, da se radi spominjamo,” je v svojem nagovoru med drugim dejal župan Igor Marentič in se v nadaljevanju vprašal, kje smo danes. “Na varnem med mejniki – Nanosom na eni in Javorniki na drugi strani. Pod okriljem Soviča, ki nam daje veduto in nas spominja, da v njegovi okolici že tisočletja živijo ljudje, ki so se zavedali svojih korenin in so te kraje srčno branili. Tukaj je Predjamski grad, ki ga ni bilo moč zavzeti. Za poslednji korak Erazma predjamskega je bila potrebna izdaja med njegovimi ljudmi.”Po županovih besedah je treba današnjo črnogledost nadomestiti z vedrim pogledom v prihodnost. “Če bomo že danes mrki, se jutri verjetno ne bo nič spremenilo.”

Ob občinskem prazniku v Postojni tradicionalno nagrajujejo ljudi in institucije, ki so se v preteklosti izkazali. “Priznanja niso le opomnik že narejenega. So zaveza in simbol jutrišnjih dejanj. Zaveza za nadaljevanje poti z optimističnimi smernicami,” je poudaril župan.

Priznanje 23. april za leto 2018 je prejel Rado Škerjanc za prejemnika priznanja 23. april, Zlato priznanje Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU Postojna in Zavod Znanje, enota Notranjski muzej, pedagoška delavka Suzana Cerkvenik pa je prejela Srebrno priznanje, ki ga podeljuje župan.

Rado Škerjanc je priznanje 23. april prejel za prostovoljno in uspešno delo pri  ohranjanju vrednot in tradicij NOB. “Rado je človek velikega in odprtega srca zato se zaveda, da je potrebno izkazati pozornost tudi ranljivim skupinam naše družbe, zato že vrsto let obiskuje ostarele in bolne člane Krajevnega odbora ZB NOB Hruševje še posebej ob njihovih življenjskih jubilejih,” je med drugim zapisano v obrazložitvi.

Zavod Znanje Postojna, javni zavod, OE Notranjski muzej Postojna, je bil z Zlatim priznanjem nagrajen za sedemdesetletno ohranjanje kulturne in naravne dediščine, slovenskega naroda ter promocijo občine Postojna.

Sedemdesetletno delo v muzeju in za muzej se zrcali v številnih, tudi interdisciplinarnih raziskavah, zbiranju in strokovni obdelavi gradiva, skrbi za ohranjenost predmetov, bogati razstavni in izdajateljski dejavnosti ter raznoliki ponudbi, namenjeni različnim generacijam obiskovalcev. Prirejajo strokovna predavanja in projekcije filmov, občasno strokovna srečanja in okrogle mize, skrbijo tudi za vodenje posebnih skupin in posameznikov po stalni in občasnih razstavah. Posamezni kustosi delujejo tudi kot mentorji.

Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU Postojna pa je zlato priznanje prejel za sedemdesetletni uspešen razvoj krasoslovja in promocijo občine Postojna. Krasoslovci se v državi matičnega Krasa in krasoslovno klasičnega krasa trudijo razvijati Inštitut kot eno vodilnih mednarodnih raziskovalnih in študijskih krasoslovnih središč. Sveže znanje podajajo študentom štirih univerz. Izvajajo osrednji raziskovalni program Raziskovanje krasa. Vodijo in sodelujejo v številnih domačih in mednarodnih projektih.

Blanka Markovič Kocen

Foto: A. F. Č.

 

 

 

Ne spreglejte

Obnova logaškega gradu končana – zdaj mu je treba dati življenje

Marko Smole, lastnik gradu Logatec, je končal 12-letno prenovo tega poznorenesančnega dvorca, ene največjih kulturnih znamenitosti …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja