Obvestilo

Postojnski poletni festival letos kar s 40 dogodki – za vse okuse in generacije

S koncertno verzijo monodrame Kot jaz, ki je posvečena Edith Piaf, se danes začenja postojnski festival Kulturni utrip poletja, ki ga v Postojni prirejajo že osmič po vrsti. Prireditve bodo namenjene predvsem sproščenemu poletnemu srečevanju meščanov mesta Postojne – vsem generacijam in okusom kakor tudi vsem drugim obiskovalcem in turistom.

 V šestih tednih od začetka julija do avgusta 2016 se bo na odru na Titovem trgu v Postojni in raznih drugih prizoriščih odvilo skoraj 40 dogodkov. Poleg drugih nastopajočih vsako leto na  program poletnega festivala uvrščajo domače že uveljavljene izvajalce, ki dosegajo visoko kakovostno raven. Tako bodo že ta petek gostili Folklorno skupino SPD Nikola Tesla iz Postojne z gosti FS Rak z Rakeka.

Od folklore do narodno-zabavne glasbe in humoristov

V sodelovanju s FS iz Vipave so tudi letos pripravili prav poseben VIPAVSKI VEČER z gosti  FS Gradina iz Ilirske  Bistrice, FS Torbarji iz Postojne in FS Borjač iz Sežane, nastopil bo tudi  Moški zbor Tabor – Lokev, in  Tamburjaši  iz Vipave. Na prireditvi  ne bo manjkala niti domača kulinarika, degustacija dobre kapljice in še kaj.

Na večeru narodno-zabavne glasbe bodo gostili zelo uspešna domača ansambla Akordi in Tik-tak, na prvem koncertu bosta nastopila tudi humorista Strašna Jožeta, na drugem pa »Vitorjo od Du, jes?«.

Na koncertih, ki bodo obarvani nekoliko pop, jazz, oz. rockovsko bodo nastopili:

  • Skupina SAM’S FEVER z glasbo kralja rock’n’rolla Elvisa Presleya. Skupina je zmagovalka 14. Evropskega Elvis festivala in nosi naziv “Najboljši Elvis Presley Cover Band v Evropi” za leto 2015/16.
  • KONCERT UROŠA PERIĆA (slovenski Ray Charles) s spremljevalno skupino.
  • Koncert Jazz Punt Big Banda iz Tolmina s programom »A TRIBUTE TO THE BEATLES«.
  • Iz Ukrajine so tokrat povabili plesalce, ki se bodo predstavili z značilnimi ukrajinskimi plesi.
  • Kot poletno poslastico in spomin na morske dni pa v Postojno prihaja KLAPA KUMPANJI s Korčule.

 Privlačen program tudi za otroke

Najmlajši si bodo lahko ogledali pet poučnih predstav, nato pa se bodo lahko zabavali in ustvarjali v raznih delavnicah).

1./ GREMO NA VLAK (po predstavi sledi izdelava mimičnih lutk iz penaste gume)

2./ TRIJE PRAŠIČKI (po predstavi sledijo ustvarjalne delavnice: izdelali si boste svojo lutko iz kuhalnice

3./ PRINCESKA JOKICA v izvedbi Burekteatra (po predstavi sledi slikarska delavnica z Animacijsko skupino Rubi in Rudi)

zeliščni napitek),

4./ KJE JE ČAROBNA PALICA?  s čarodejem Romanom Frelihom (po predstavi sledi tematska ustvarjalnica z modelirnimi baloni – Čarodej Roman in Animacijska skupina Rubi in Rudi)

5./ ČIRULE, ČARULE, PUF! Izvaja: Bimbo teater (po predstavi sledi  ustvarjalna delavnica: s pomočjo Lutkovnega gledališča »Tri« in Lutkovne skupine »Bobek«)

boste izdelali ročne lutke iz blaga

Ne prezrite filmov o starih Postojnčanih in ponedeljkovih gledaliških večerov

V letošnje dogajanje je vključena tudi predstavitev vseh do sedaj posnetih filmov O starih Postojnčanih (organizacija Kulturni dom Postojna, Društvo Kolut in Studio Proteus)

 Od 15.-17. julija 2016 bo na sporedu že 5. Festival amaterske kulture, kjer se predstavijo različne domače in tuje amaterske gledališke skupine na raznih lokacijah v Postojni (organizacija: društvo Harlekin).

Tokrat je v festivalsko dogajanje vključen tudi Kulturni dom Postojna, ki je poleg cikla filmov o starih Postojnčanih pripravil tudi »Ponedeljkove gledališke večere« v čudovitem ambientu atrija Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, Postojna.

1./ koncertna verzija monodrame »KOT JAZ«, posvečena Edith Piaf (Lara Jankovič – vokal Marko Brdnik – harmonika)

2./ ŠEKIJEVA ŠUNKICA ALI HAMLET PO SLOVENSKO (nastopa: Andrej Rozman Roza)

3./ MOJE ŽIVLJENJE Z ALMO KARLIN monodrama (nastopa: Barbara Vidovič)

4./ celovečerna predstava »ZA CRKNT« (sodobni klovnovski kabare).

Na Mednarodnem festivalu klasične kitare letos vrhunska kitajska umetnica

V Postojni tudi letos nadaljujejo z vrhunskim 5. Mednarodnim festivalom klasične kitare. (V soorganizaciji z Občino Postojna sodeluje tudi Glasbena šola Postojna in društvo Kitarza.)

Od 10. do 16. julija 2016 se bodo zbrali kitaristi klasične kitare iz celega sveta, katerim predavajo uveljavljeni profesorji in koncertanti klasične kitare tudi z mednarodno udeležbo.

Obiskali bomo lahko kar šest koncertov klasične kitare med drugim prihaja s Kitajske v Postojno trenutno najuspešnejša kitaristka svetovnega formata XUEFEI YANG.

Glavna misel festivala in želja organizatorjev je pripraviti program kulturnih prireditev za vse generacije, spodbudimo domače skupine in izvajalce, da se predstavijo in nastopijo na festivalu.

Blanka Markovič Kocen

Na fotografiji Vipavski večer (arhiv Občine Postojna)

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja