Obvestilo

Postojnski proračun »pod streho«

Postojnski svetniki so na sinočnji seji sprejeli Odlok o proračunu občine za leto 2016, ki novosti v sestavi ne prinaša. Postojnski proračun je težak dobrih 21 milijonov evrov, pol milijona več pa naj bi znašali odhodki. Največji del teh se nanaša na investicije, kljub temu pa so nekateri svetniki predlogu očitali, da ni razvojno naravnan.

Župan Občine Postojna Igor Marentič med najpomembnejšimi predvidenimi projekti izpostavlja pričetek gradnje vodovoda in gasilsko-reševalnega centra.  »In končno lahko računamo, da bomo začeli s turističnimi dejavnostmi aktivno delovati vzporedno s Postojnsko jamo in tako na področju turizma naredili korak naprej,« dodaja postojnski župan.

Več za malo gospodarstvo

Po njegovih besedah je proračun razvojno naravnan, predvsem z vidika gospodarstva in varnosti. »V vsa ta področja smo umestili veliko sredstev, s katerimi nameravamo privabiti gospodarstvenike in jim v Velikem otoku ponuditi ugodnejše cene, na turističnem področju pa zadržati turista v občini, ne samo v Postojnski jami, ampak tudi na podeželju. Z vidika varnosti naj bi končno prišli do ustreznih prostorov za naše gasilce. Zvonko Černač je predlogu proračuna očital, da večjih investicij ne predvideva. V isti sapi pa dodal, da vendarle pomeni korak naprej. Čeprav: »Predlog proračuna izkazuje pol milijona minusa, na drugi strani se sredstva za Zavod Znanje z 212 000 evrov povečujejo na 575 000 evrov. Res je, da se nekatere dejavnosti nadomeščajo in so drugje stroški zmanjšani, vendar se sredstva za zaposlene in administrativni stroški večajo, neke dodane vrednosti na dejavnosti pa iz tega silnega povečanja sredstev pa ni videti.«

Černač: Tudi Zavod Znanje bo treba likvidirati

Černač je med drugim opozoril, da se zgodba Postojne turizma nadaljuje v Zavodu Znanje, ki ga bo po njegovem mnenju prav tako treba likvidirati.

Razprava je na sinočnji seji mestoma spet zašla na povsem oseben nivo, zato je Branko Milharčič svetnike opozoril, naj manj politizirajo in se bolj posvetijo vsebini.

Župan Marentič, ki je bil vnovič deležen številnih Černačevih verbalnih napadov, je pred glasovanjem poudaril, da je proračun, ki ga sprejemajo, rezultat možnosti, ki jih kot občina imajo, in okvir, ki ga je treba uresničiti.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

V Pivki ustavili pijano voznico in sopotnika

S Policijske uprave Koper sporočajo, da so v ponedeljek ob 23.45 pri Pivki ustavili osebni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja