Obvestilo

Postojnski proračun »pod streho«

Postojnski svetniki so sinoči kot prvi v regiji sprejeli proračun za leto 2015 in tako omogočili nadaljevanje in izvedbo  investicij, predvsem tistih, ki so bile vezane na evropska sredstva. Dejstvo, da gre za proračun prejšnje ekipe, ni zmotilo niti koalicije, ki je proračun potrdila.

Prihodki postojnskega proračuna znašajo 19.503.181, odhodki pa 19.101.462 evrov, tako da ta izkazuje 401.719 evrov presežka. Zvonko Černač, SDS, je v razpravi poudaril da gre za proračun, ki ga je pripravila stara ekipa, vložil pa novi župan. Bo pa sprejem proračuna pred koncem leta – s tem so se strinjali tudi drugi svetniki – omogočil, da bo občina nadaljevala evropske projekte in uspešno koriščenje evropskih sredstev. Po besedah podžupana Branka Milharčiča v odgovor na pričakovanja drugačnih razvojnih usmeritev s strani koalicijskih svetnikov so o drugačnem proračunu sicer razmišljali, a časovni okvirji tega niso dopuščali.

Erika Dekleva, SMC, je proračun sicer podprla, a izrazila pričakovanje, da bo ta v prihodnje bolj izražal vizijo aktualnega župana. »Predlog proračuna je strokovno pripravljen, a nekatere postavke so nejasne,« pa je dejala Tea Konrad, Tek za napredek, in poudarila, da bi morala občina izhajati iz prioritet, kot je na primer stanje cest. Veliko sredstev je po njenih besedah namenjenih zbiranju dokumentacije za različne projekte. »Všečni projekti bi lahko počakali na boljše čase,« je še pripomnila Konradova.

Da je postavka za načrtovano prenovo neustreznih prostorov nujne medicinske pomoči pri zdravstvenem domu Postojna zelo majhna, je menilo več svetnikov.  Manjkajoča sredstva naj bi po besedah Boštjana Udoviča z občinske uprave v skladu s tripartinim dogovorom med Postojno in Pivko kot občinama ustanoviteljicama in zdravstvenim domom zagotovila pivška občina, ki pri energetski sanaciji zdravstvenega doma ni sodelovala. Toda Pivka  proračuna še ni sprejela in vprašanje je, če bo ta delež sposobna zagotoviti. Župan Igor  Marentič naj bi na pobudo svetnikov pripravil  predlog o izvedbi nujne investicije.

Med najpomembnejšimi  projekti bodo  predvsem nadaljevanje gradnje čistilne naprave v Postojni, začetek projekta Čista Ljubljanica, v okviru katerega bodo posodobili in nadgradili pripravo pitne vode na zajetju Malni v Planini, obnova osnovne šole v Planini, gradnja gasilskega doma v Hruševju, delna obnova gasilskega doma v Šmihelu ter posodobitev postojnske zelene dvorane.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja