Obvestilo

Postojnski svetniki: okoljske dajatve naj bodo pravično porazdeljene

Postojnski svetniki na sinočnji seji niso soglašali z odpravo sklepa o oprostitvi plačila okoljske dajatve za odvajanje odpadnih vod na območju lastne oskrbe s pitno vodo. Po prepričanju večine razpravljalcev namreč ni pošteno, da bi ljudje plačevali za tisto, kar so sami naredili.

Lani septembra je namreč finančna uprava v javnem podjetju Kovod opravila inšpekcijski pregled, ki je pri zaračunavanju okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda ugotovil nekatere nepravilnosti. Okoljske dajatve naj bi bile nepravilno obračunavane v naseljih Razdrto, Ubeljsko in Šmihel, vendar pa predlog prej omenjenega sklepa s krajani teh območij ni bil usklajen, so na seji opozorili svetniki. Poudarili so še, da okoljska dajatev ni subvencionirana, zato jo je treba vsem zaračunavati na enaki osnovi.

Postojnski svetniki bodo zato predlagali vladi, naj spremeni posamezne dele Uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda, ker so ti neustrezni, neprimerni in tudi nepravični, izvajanje te uredbe pa naj se začasno zamrzne.

Svetniki so na  seji tudi umaknili oznako zaupnosti z dokumentacije v zvezi z nakupom delnic družbe Turizem Kras. Spomnimo, da je občinski svet Občine Postojna zaradi občutljivosti informacij v fazi oddaje zavezujoče ponudbe za nakup delnic družbe Turizem Kras leta 2010 kot zaupno opredelil vse gradivo, ki ga je v tem okviru obravnaval. Ko pa se je postopek nakupa delnic s strani družbe Batagel uspešno zaključil, razlogov za zaupnost gradiva ni bilo več.

Svetniki so na  sinočnji seji z mesta članice Sveta Knjižnice Bena Zupančiča Postojna razrešili Majo Vasilevsko, ki je kot predstavnica uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti odstopila iz osebnih razlogov, in na njeno mesto imenovali Vlasto Milavec, ki je bila članica sveta že v prejšnjem mandatnem obdobju.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja