Obvestilo

Postojnski svetniki (še) brez konkretnih odločitev

Postojnski svetniki so na sinočnji drugi izredni seji po burni, štiriurni  razpravi  prekinili sejo do izvedbe skupščine Postojnske jame, ki je sklicana 14. septembra.

Tako vprašanje glede poplačila obrokov posojila ni dobilo epiloga.  Predlog Zvonka Černača in skupine svetnikov o prenosu delnic Postojnske jame na občino in uvedbi postopka likvidacije družbe Postojna turizem, ki je 25,1-odsotni lastnik Postojnske jame, ni dobil zelene luči. Svetniki sicer načeloma ne nasprotujejo likvidaciji družbe Postojna turizem,  a se brez številk ne želijo odločati.

Spomnimo, prek občinskega podjetja Postojna turizem  je občina pred petimi leti s pomočjo kredita kupila dobro četrtino družbe Postojnska jama in tako zaščitila javni interes ter večinskemu lastniku Marjanu Batagelju olajšala nakup preostanka podjetja, ki upravlja s postojnskim podzemnim svetom.

Rešitve za poplačilo anuitete še ni

Rešitev za nujno plačilo že zapadle anuitete kredita je na maratonski seji padla v vodo,  čeprav je jasno, da banka lahko unovči garancijo, s čimer bi občina izgubila kontrolni delež v Postojnski jami. A do glasovanja o dokapitalizaciji nazadnje sploh ni prišlo, saj so Zvonko Černač in svetniki iz njegovega kroga s preglasovanjem dosegli prekinitev seje.

So pa svetniki sprejeli sklep, da občina Postojna prek pooblaščenega predstavnika na septembrski  skupščini Postojnske jame predlaga in glasuje za zamenjavo člana UO Teodorja Kocmana,  in sicer tako, da se na njegovo mesto imenuje Mihael Gajster, ki naj se mu vrne naziv častni občan. Predlaga in glasuje naj tudi, da se opravi delitev dobička v višini v višini, ki ne bo ogrozila razvojnih načrtov družbe.

Razpravo o dokapitalizaciji družbe Postojna turizem bodo svetniki nadaljevali na redni seji, ki bo predvidoma konec meseca, vsekakor pa po skupščini družbe Postojnska jama, do takrat pa naj bi pridobili oziroma pripravili tudi konkretne finančne podatke.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja