Obvestilo

Postojnski svetniki potrdili mandate, ta mesec že o proračunu

Postojnski svetniki so se včeraj sešli na ustanovni seji, na kateri so med drugim potrdili svetniške in županski mandat ter izvolili Komisijo za volitve in imenovanja. Občinski svet v mandatu 2018-2022 šteje 23 svetnic in svetnikov, devet med njimi jih je novincev.

»Današnja seja je ena prvih med občinami, če ni celo prva. Pred nami so nove naloge, je nova in stara zaveza, svetniki, ki so bili izvoljeni, pa so v veliki večini pripravljeni sodelovati in prepričan sem, da bo koalicijska skupina veliko večja, kot je bila v preteklem mandatu,« je pred začetkom seje dejal Igor Marentič, ki so mu volivke in volivci z 68,5% glasov zaupali še en mandat na čelu občine. Marentič o sestavi koalicije še ni želel govoriti, je pa povedal, da se dogovarjajo in pričakuje, da bo dvotretjinska.

Med prednostnimi nalogami izpostavlja dozidavo OŠ Antona Globočnika, nov vrtec in komunalno infrastrukturo po vsej občini. »To je na žalost nujno potrebno, ker je v katastrofalnem stanju. Potrebnih bo veliko sredstev in volje, da bi bila dokončana v štirih letih, vendar je pričakovati, da se bo ponekod zavlekla tja do leta 2026, 27,« je dejal.

Svetniki so v nadaljevanju seje brez razprave potrdili mandate članov Občinskega sveta Občine Postojna in ugotovili izvolitev župana. S tajnim glasovanjem so izvolili tudi Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo sestavlja sedem članov, Tina Žigon, Tina Klanjšek, Andrej Berginc, Marjan Nagode,  Andrej Smerdu, Goran Blaško in Stanko Markovčič.

Župan je v nagovoru ob koncu seje čestital novoizvoljenim svetnicam in svetnikom ter izrazil prepričanje, da bodo uresničili čim več predvolilnih obljub. »Prepričan sem, da v tem mandatu lahko odpravimo tudi anomalije v statutu in poslovniku, ki se krešeta z  zakonodajo. Delovali bomo zakonito in transparentno,« je še dejal Marentič.

V tem mesecu naj bi ustanovni  sledili še dve seji občinskega sveta, prihodnji teden naj bi volili odbore in komisije, kmalu zatem pa  bo predvidoma sledila že proračunska. Predlog proračuna so v Postojni začeli pripravljati že avgusta, trenutno je v javni razgrnitvi.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja