Obvestilo

Postojnski svetniki zahtevajo popravke Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči

Postojna bo dobila satelitski urgentni center, ki pa bo nujno medicinsko pomoč nudil še štirim notranjskim občinam. Na izredni seji so svetniki oblikovali stališča in predloge sprememb pravilnika, ki občane notranjsko-primorske regije v zadnjem času močno razburja.

Izredna seja je bila, kot smo že poročali, sklicana na pobudo osmih svetnikov s prvopodpisanim Marjanom Nagodetom (SMC), ki je na seji uvodoma predstavil razloge za sklic izredne seje.

»Zagotavljanje pogojev za izvedbo hitre in kakovostne zdravstvene oskrbe za občane Postojne mora biti interes vsakega občana, še posebej pa svetnikov in vodstva občine,« je poudaril Nagode. »Predlagatelj, to je ministrstvo za zdravje, še nima vseh odgovorov niti dokončno oblikovanega pravilnika. In ravno zato je pomembno, da pravočasno zahtevamo spremembe predlaganega pravilnika.«

Seje so se udeležili tudi predstavniki ministrstva za zdravje, direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec Progar in poveljnik štaba civilne zaščite občine Postojna Cveto Kravanja.

Postojna-izredna seja-NMP

SUC Postojna tudi za štiri notranjske občine

Satelitski urgentni center, ki ga jev Postojni  predvidel novi pravilnik, bi poleg občine Pivka pokrival tudi občine Logatec, Cerknica, Loška dolina in Bloke, kar bi poslabšalo dosedanje stanje, so prepričani svetniki, ki zahtevajo, da ministrstvo predstavi projekt, na podlagi katerega je bil pravilnik napisan, in da poleg ureditve službe nujne medicinske pomoči na lokalni ravni zagotovi tudi dežurnega zdravnika družinske medicine za obravnavo akutno bolnih med vikendi in prazniki za najmanj 12 ur dnevno.

»Po sedanjem pravilniku bi bil velik problem v Postojni poskrbeti za vse akutno bolne, ki jih je 97 odstotkov. Naleteli bi lahko na odprta vrata, za njimi pa na diplomirano medicinsko sestro, a brez zdravnika, ki je na terenu,« je opozorila direktorica ZD Postojna Irena Vatovec Progar.

Po seji pa je izrazila optimizem, da bodo na ministrstvu prisluhnili postojnskim predlogom.

Prosen: pravilnik zagotavlja boljšo oskrbo rizično bolnih

Član delovne skupine za reorganizacijo NMP na ministrstvu Gregor Prosen prednost pravilnika vidi v bolj enoviti in tudi boljši oskrbi rizično bolnih v Sloveniji. Nujna medicinska pomoč je bila po njegovih besedah v Sloveniji dobra, vendar je bilo nudenje le-te zelo heterogeno v skoraj vseh pogledih, po novem pravilniku naj bi se kakovost nudenja NMP izboljšala tudi v sicer bolj oddaljenih krajih.

Sprememba pravilnika bi pomenila tudi dodatnih 70 milijonov evrov stroškov na letni ravni, zato postojnski svetniki zahtevajo, naj pravilniku navaja način in vire zagotavljanja sredstev za izvajanje sistema nujne medicinske pomoči. Predlagajo, da se Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči ne sprejme v predlagani vsebini, ministrstvo za zdravje pa naj pripravi popravljeno besedilo pravilnika, pri čemer naj izvajalcem službe NMP in drugi zainteresirani javnosti predstavi projekt, ki je podlaga pri pripravi pravilnika, in omogoči več časa za preučitev predloga in podajanje mnenj.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja