Obvestilo

Postojnski vodni vir Malni bo varoval zakon

Postojnska poslanca Zvonko Černač, SDS, in Robert Pavšič, LMŠ, bosta v zakonodajni postopek v državni zbor skupaj vložila predlog zakona o zavarovanju vodnega vira Malni, iz katerega se s pitno vodo oskrbuje 22 000 občanov Postojne in Pivke. Občinski svetniki so se na redni majski seji s predlogom omenjenega zakona seznanili in sklenili, da bodo v sedmih dneh podali še pisne pripombe in predloge.

Kot so svetniki poudarjali v razpravi, država v 15 letih od sprejema zakonske podlage še vedno ni pripravila uredbe o vodovarstvenem območju, s katero bi zavarovala omenjeno zajetje, zbiranje 5000 podpisov, prek katerih naj bi po prvotni zamisli vložili zakon, pa bi postopek podaljšalo. Černač in Pavšič sta tako presegla strankarska nesoglasja in pokazala, da Postojnčani, ko gre za tako pomembna vprašanja, kot je zdrava pitna voda, znajo stopiti skupaj. »Ne gre za politično pripadnost, ampak za interese ljudi. Treba je ubrati proceduro, ki bo najhitreje pripeljala do cilja,« je po razpravi poudaril Černač. Pavšič pa: »Izpostavljeno je vprašanje, pri katerem je politika popolnoma nepomembna. Gre za zdravje judi.« K podpori bosta povabila tudi preostale poslance.

»Trčila sta interes vojske in interes zaščite vodnega vira, ki ga je treba določiti z zakonom,« je bilo slišati v razpravi. »Na tem območju ni nadomestnega vira, zato bi poslabšanje vode lahko vplivalo na kakovost življenja prebivalcev občin Postojna in Pivka.«

Zakon o zavarovanju vodnega vira Malni je na predlog postojnske občine pripravil Institut za javno upravo ob strokovni pomoči uglednih krasoslovk. Omejil bo obremenjevanje okolja na kraškem območju, kjer vsako onesnaževanje lahko ogrozi vodne vire. Kot največji onesnaževalec je bilo v zadnjem času pogosto izpostavljeno vojaško vadišče Poček.

Tudi v Postojni participatorni proračun

Občina Postojna naj bi v naslednjem  letu uvedla participatorni proračun, da bi občane spodbudili k sodelovanju pri oblikovanju občinske blagajne. Kot je na seji občinskega sveta povedal župan Marentič, praksa ni nova, v svetu jo dobro poznajo. Občani naj bi v okviru patricipatornega proračuna podajali pobude za manjše projekte, ki bi  bili uresničljivi. Za lažjo komunikacijo z občani se bo participatorni proračun izvajal pod imenom »Moja občina«. Po odločitvi svetnikov bodo tako v Občini Postojna v letu 2019 izvedli posvetovalni del participatornega proračuna pod nazivom »Moja občina«, v proračunskih letih 2020 in 2021 pa se izvedejo izbrani projekti. Višina sredstev, ki bodo zagotovljena v proračunu Občine Postojna za izvedbo izbranih projektov v okviru participatornega proračuna, je 100.000 EUR v letu 2020 in 100.000 EUR v letu 2021.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja