Obvestilo
42 jajčec, ki jih je ribica izlegla na sprednji del kamna, preostalih 13 je na zadnji strani kamna
42 jajčec, ki jih je ribica izlegla na sprednji del kamna, preostalih 13 je na zadnji strani kamna

Postojnski zmajčki že rastejo?

Strokovnjakinja za biologijo človeške ribice, dr. Lilijana Bizjak Mali iz ljubljanske Biotehniške fakultete, in dr. Stanley Sessions, molekularni biolog ter strokovnjak za področje integrativne biologije dvoživk na  Hartwick college-u v državi New York, sta  ob obisku jame potrdila, da zmajčki rasejo.

Zanimanje za človeško ribico je izjemno

“Zanimanje za ribico je izjemno, celo presenetljivo. Ljudje iz vse Slovenije dnevno sprašujejo po stanju v akvariju, obiskovalci Postojnske jame pa z navdušenjem spremljajo celo žive posnetke iz akvarija in seveda sprašujejo, kdaj bodo zmajčki in koliko jih bo,” sporočajo iz Postojnske jame.

Nihče še ne ve koliko jajčec se bo razvilo v mlade ribice

Koliko od trenutno 55 jajčec se bo razvilo v mlade ribice, niti ugledna obiskovalca nista mogla napovedati. Jajčeca so namreč šele v prvi fazi razvoja, ki je pri človeški ribici precej daljša kot pri drugih repatcih – tudi do dva tedna. Prvi fazi sledita še dve, na razvoj pa vpliva tudi temperatura vode. Pri temperaturi 11°C traja proces najmanj 120 dni, v Postojnski jami pa je voda hladnejša (9°C), zato bo proces zagotovo še daljši. Torej, zmajčki nas bodo še pustili čakati.

Človeška ribica zaenkrat uspešno preganja podzemne visljivce

Zanimanja za jajčeca pa žal niso izkazali le dnevni obiskovalci jame, ampak tudi domačini – postranice, drobni rakci. Njim namreč jajčeca predstavljajo eno največjih poslastic, zato se vztrajno poskušajo dokopati do njih. “Prav pri tem znova opažamo ribičine neverjetne, skoraj nadnaravne sposobnosti in ganljiv materinski nagon, saj kljub pomanjkanju vida (za zdaj) uspešno preganja podzemne vsiljivce. Da bi le zdržala, mama ‘zmajevka’,” so še zapisali v sporočilu o dogajanju v jami.

V pripravi že dva nova akvarija

Biologa v Vivariju Postojnske jame pripravljata dva nova akvarija – cilj je zagotoviti čim bolj udobno okolje za vse naše ribice. “Zato, kadar nista na rednih ogledih naše mamice in njenih jajčec,  prestavljata kamne in kamenčke, da bi ustvarila dno in strugo za pravi potoček.  Držimo pesti, da bodo v njem uživali tudi tisti proteusi, ki so zdaj še jajčeca,” še sporočajo iz jame.

Vir: Postojnska jama d.d.
[smart-photo width=”100%” height=”450px” can_zoom=”false” can_change_mode=”true” draggable_zoom=”false” zoom_size=”fill” background_color=”#FFFFFF” text_color=”#000000″ title_expanded=”true” slideshow=”false” tooltips=”true” tooltip_close=”Zapri” tooltip_full_screen=”Celoten zaslon” tooltip_random=”Naključna” tooltip_see_all_photos=”Poglej vse fotografije” tooltip_see_other_albums=”Poglej drug album” tooltip_slideshow=”Prezentacija” tooltip_toggle_thumbnails=”Predogledne sličice” tooltip_zoom=”Povečaj”]

[/smart-photo]

Ne spreglejte

V Pivki ustavili pijano voznico in sopotnika

S Policijske uprave Koper sporočajo, da so v ponedeljek ob 23.45 pri Pivki ustavili osebni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja